EPA/Kusthrim Ternava

Prema poslednjim informacijama, Egipat bi mogao uskoro da izda saopštenje kojim bi potvrdio da nije priznao Kosovo, a nakon toga bi ostale još četiri države UN – Peru, Dominikanska Republika, Antigva i Oman čiji status po pitanju priznanja Kosova nije jasan, iako ih Priština tretira kao da su ih priznali.

– Da bi priznanje neke države bilo i međunarodno priznato mora da postoji pravni akt države koja je priznaje kao i kasnije postupanje po njemu, a nije dovoljna samo izjava. Ali, i ako postoji akt po kome se ne postupa, i to priznanje je sporno u formalno–pravnom smislu – objašnjava za Sputnjik diplomata u penziji Zoran Milivojević.

Milivojević kaže da, da bi neka država bila priznata, mora da postoji procedura kojom jedna država priznaje neku drugu, i ta procedura mora da bude jasna i podrazumeva validan pravni papir.

– Ako toga nema, onda se to u formalno-pravnom smislu ne može smatrati priznanjem – ističe on.

Države koje nisu na taj način postupile, dodaje Milivojević, smatraju se državama koje nisu priznale Kosovo po međunarodnom pravu.

– U formalno–pravnom smislu mora da postoji nota određene države koja se zvanično uruči, u toj noti jasno stoji izjava o o priznanju. Takva nota se upućuje i državi koja se priznaje ali se sa tim upoznaju i druge države. U političkom smislu je relevantno kako se to kasnije priznanje materijalizuje u stvarnosti – kaže Milivojević.

Neke države su izostavile pravnu proceduru, navodi Milivojević, koja važi za priznanje, dakle, nema odluke koju je vlada te države donela i iz koje proizilazi akt o priznanju.

– U slučaju Egipta, u vreme kada je Kosovo samoproglasilo nezavisnost na vlasti su bila Muslimanska braća i oni su izjavom priznali Kosovo ali se nisu tako kasnije ponašali. I to je neki signal da se ne radi o priznanju u punom smislu. Posle formalno–pravnog akta koji je na snazi sledi ponašanje države u skladu sa tim koje to u političkom smislu potvrđuje. Otvaraju se ambasade, grade se puni bilateralni odnosi, zaključuju se bilateralni ugovori, itd. Ako sve to izostane onda je to priznanje pod znakom pitanja – objašnjava Milivojević.

U periodu 2018/19. zvanično priznanje Kosova povuklo je 17 država među kojima su Burundi, Lesoto, Sao Tome i Principe, Surinam, Liberija, Papua Nova Gvineja, Komonvelt Dominika, Grenada, Gvineja Bisao, Unija Komora, Solomonska ostrva, Madagaskar i Palau…

Tako sada, od 193 članice Ujedinjenih nacija, 95 država ne priznaje Kosovo, 93 priznaje, dok je pet pomenutih država u statusu uzdržanih. Oman koji nije priznao Kosovo, ipak glasa u korist Kosova.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime