EPA
Puste ulice u Sidneju

Broj pozitivnih slučajeva virusa korona već u utorak pre podne nije obećavao da će 31. jula doći do ukidanja mera zaključavanja u širem području Sidneja. Rekordna brojka od 172 novozaražene osobe bila je prvi nagoveštaj produžetka strogih restrikcija.

Kako su iste večeri objavile redakcije pouzdanih televizijskih stanica i njihovih interenet portala, Sidnej i okolina će ostati pod ključem još četiri nedelje, odnosno bar do subote, 28. avgusta!

Premijerka NSW Gledis Beredžiklijan to u utorak nije želela da potvrdi, ali je nagovestila produženo zaključavanje rečima da “brojke nisu na nivou na kojem bismo želeli da budu”.
Ona je pak najavila da će uskoro biti poznat plan za izlazak najvećeg australijskog grada iz lokdauna, tokom narednih nekoliko nedelja.

– Očigledno je da broj zaraženih ljudi u zajednici nije tamo gde bi trebalo da bude. Vakcinacija je ključ naše slobode. Primanje vakcine je ključni deo naše strategije – istakla je premijerka i dodala da očekuje da će do kraja avgusta “svi primiti bar prvu dozu vakcine”.

Objavljeno je i da su do sada zdravstvene laboratorije NSW uradile 3,4 miliona testova na kovid, a privatne ambulante 5,2 miliona do 25. jula. To je koštalo poreske obveznike čak 587 miliona dolara.

Vlada Novog Južnog Velsa razmatra upotrebu brzog kovid skrininga na radnim mestima kako bi se povećao kapacitet države za testiranje, ali se suočava sa otporom kompanija za patologiju koje su više za standardne, laboratorijske testove.

Osim toga, vlada je zabrinuta što je država dostigla svoj kapacitet za testiranje i obratila se industrijskim stručnjacima za savet o vrednosti brzih testova na antigen.

Brzo testiranje antigena košta oko deset dolara po testu, a rezultat je poznat za 10 do 15 minuta, ali je manje osetljiv od PCR testova koji se izvode u laboratorijama.

Nedovoljne zalihe Fajzera

Premijerka Beredžiklijan i ministar zdravlja NSW Bred Hazard opisali su trenutne zalihe Fajzerove vakcine koje su dostupne u ovoj državi kao “izazovne”, ali su negirali da će država ostati bez ove vakcine.
Hazard je rekao da zalihe Fajzera u državi zavise od Savezne vlade i da je već sada poznato da u sledećih nekoliko nedelja neće biti dovoljno doza.

Pomoć za samce

Plan izlaska iz lokdauna predvideće i stvaranje takozvanih “mehura za samce”, po modelu koji je primenila Viktorija tokom višemesečnog zatvaranja Melburna. Naime, svaka osoba koja živi sama imaće pravo da nominuje jednu osobu koja će moći da joj dolazi u kućne posete dok traju mere zaključavanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here