Tanjug
Goran Stevanović i Zlatibor Lončar

“Još ima dovoljno bolničkih kapaciteta, za sve kovid pacijente, ali ako se nastavi zaražavanje ovim tempom, možemo doći u situaciju da ih ne bude dovoljno”, upozorava direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović.

On je naveo da se pacijenti preraspoređuju u bolnice u Srbiji prema težini kliničke slike, mogućnostima transporta i raspoloživim kapacitetima.

– Kapaciteta ima dovoljno, ali nisu neiscrpni. Ako se nastavi ovaj trend zaražavanja, možemo doći u situacija da ih ne bude dovoljno – rekao je Stevanović nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

On je apelovao na građane da poštuju mere – da smanje kontakte, nose maske i održavaju distancu.

Stevanović je podsetio da je na lokalnim samoupravama da prate situaciju i prave procenu u svojim sredinama, te da mogu tražiti uvođenje novih mera, koje nisu na snazi na republičkom nivou.

– Mi, zdravstveni radnici ne možemo da naređujemo nove mere. Mere koje su uvedene, i pored toga što se ne sprovode idealno, daju određene rezultate. Dok se svi zajedno ne uključimo u ovu priču, imaćemo problem – rekao je Stevanović.

Studenti završnih godina se uključuju u non-kovid sistem

Studenti završnih godina Medicinskog fakulteta uključiće se da pomognu zdravstvenom sistemu i radiće u non kovid sistemu, kaže načelnik Centra za anesteziju KCS Nebojša Lađević.

On je rekao i da specijalizanti prelaze u kovid sistem.

Lađević je naglasio da su protokoli lečenja kovid pacijenata jedinstveni za celu Srbiju.

– Svi naši pacijenti primaju istu terapiju, bilo da su u bolnici u Beogradu ili na nekom drugom mestu – naveo je Lađević nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

On je apelovao na građane da se pridržavaju mera, jer tako najbolje pomažu zdravstvenom sistemu.

– Svakodnevno preraspoređujemo zdravstveni kadar. Bolnice u Batajnici i Kruševcu, značajno će pomoći sistemu da se rastereti, ali ukoliko se ne budemo pridržavali mera, brzo ćemo popuniti i te kapacitete – rekao je Lađević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here