commons.wikimedia.org/Gunawan Kartapranata
Džakarta

Parlament Indonezije usvojio je danas zakon o premeštanju prestonice iz Džakarte u šumovito područje ostrva Borneo, čime je utro put izgradnji novog grada.

Zakon je usvojen gotovo jednoglasno, protiv je bila samo mala Stranka prosperiteta i pravde. Ministar nacionalnog razvoja i planiranja Suharso Monoarfa najavio je juče da će nova prestonica biti izgrađena u pokrajini Istočni Kalimantan i da će se zvati Nusantara.

Nusantara je stari naziv Malajskog arhipelaga koji obuhvata Indoneziju, Brunej, Maleziju, Singapur i južne delove Filipina.

Predsednik Joko Vidodo je još 2019. najavio izgradnju novog glavnog grada u prašumama Bornea, između gradova Balikpapana i Samarinde. Rekao je da Džakarta više nije održiva kao administrativni centar zbog čestih poplava, beskonačnih gužvi u saobraćaju i lošeg kvaliteta vazduha.

Procenjuje se da će trošak preseljenja iznositi oko 32 milijarde dolara. Ako sve bude teklo kako je zamišljeno, predviđa se da će se prvi službenici preseliti u nove kancelarije već 2024. godine, kad se završava drugi i poslednji mandat aktuelnog šefa države.

Dvadeset odsto grada Džakarte nalazi se ispod nivoa mora, a ta brojka će se do 2050. udvostručiti, izjavili su stručnjaci sa Instituta za tehnologiju u Bandungu. Grad, između ostalog, tone i zbog preteranog crpljenja podzemnih voda.

Indonezija nije jedina koja seli svoju prestonicu iz postojećeg glavnog grada. Nedavno su objavljeni snimci i fotografije buduće prestonice Egipta, pedesetak kilometara od Kaira, čija je gradnja počela 2015. godine. Iako novi grad još nema ime, njegova je svrha da rastereti i po većini funkcija zameni višemilionski Kairo. Razlozi su, očigledno, slični kao i u vezi sa Džakartom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here