Još nema novih BiH pasoša

0

"Vesti" su već ranije pisale o ovoj temi i tada je generalni konzul BiH u Minhenu Veljko Obrenović najavio da će polovinom oktobra iz štamparije u Nemačkoj izaći prva količina novih pasoških knjižica.

 

Za sada se biometrijski podaci – fotografija, otisak prsta i potpis unose u bazu podataka novog pasoškog sistema, a očekuje se da će njihovo unošenje u novi biometrijski pasoš početi uskoro.

 

Konzul Luka Đolan je rekao da u Generalni konzulat BiH u Minhenu još nije stigao nijedan novi biometrijski pasoš, nego se podnosiocima zahteva izdaju stari pasoši BiH.

 

On nije mogao tačno da kaže ni kolika će biti cena novog pasoša. Cena starog pasoša koji se trenutno izdaje je 119 evra, od čega taksa iznosi 103, a pasoška knjižica 16 evra.

Originalna dokumenta

Od dokumenata za podnošenje zahteva za pasoš potrebni su originali uverenja o državljanstvu BiH i izvoda iz matične knjige rođenih koji nisu stariji od šest meseci. Zakonski rok u kome mora da se rešiti zahtev za izdavanje novog pasoša je 60 dana ako je sva dokumentacija uredna.

 

 

Onaj ko želi da mu se pasoš dostavi na kućnu adresu za to plaća još šest evra.
 

Treba napomenuti da se pre podnošenja zahteva za novi biometrijski pasoš vrši evidentiranje postojećeg ili otvaranje novog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) i to se u Konzulatu radi besplatno, a čeka se 15 dana. Građanima koji imaju novu CIPS-ovu ličnu kartu JMBG je već evidentiran.

 

Trenutno je praksa da uz urednu dokumentaciju, evidentiranje JMBG i akviziciju podataka već za sedam dana u Nemačku iz Banjaluke stiže pasoš. Radno vreme konzulata je od ponedeljka do petka od 9 do 17 časova a sa strankama se radi od 9,15 do 14 časova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here