Tanjug
Slobodan Branković

Atletski savez Srbije (ASS) obeležio je 70. godina postojanja, uz podršku čelnih ljudi svetske i evropske atletike.

 

Na svečanosti su prisustvovali prvi čovek Svetske atletske federacije čuveni Britanac Sebastijan Kou, predsednik Evropske atletike Sven Arne Hansen i predsednik Balkanske federacije Dobromir Karamiranov.

– Ponosan sam što smo poslednjih godina ispunili sve ciljeve, jedan od glavnih je infrastruktura, izgradili smo atletske dvorane i stadione, nikada u istoriji saveza nismo imali ovoliko uspešnih atletičara, sa ovolikim brojem medalja. Digli smo kraljicu sportova sa kolena, da postane prava kraljica sportova. U tu čast izdali smo knjigu “Atletski dragulji Srbije” – rekao je predsednik AŠ Veselin Jevrosimović na konferenciji za medije u hotelu Hilton.

Predsednik Evropske atletske federacije Hansen istakao je da je uveren kako će Srbija uskoro biti kandidat za organizaciju najvećih atletskih takmičenja na otvorenom.

– Pre mesec i po dana sam bio na EP u Berlinu i to je bilo najbolje organizovano EP na otvorenom, ali sam bio i u Beogradu prošle godine kada je organizovano najbolje EP u dvorani. Organizacija Evropskog dvoranskog šampionata u Srbiji bila je fenomenalna, oduševio sam se kakva ljubav prema atletici vlada ovde, 9.000 navijača je ostalo da gleda dodelu medalja na zatvaranju takmičenja i tu sam video koliko ova zemlja voli atletiku. Siguran sam da je Beograd ozbiljan kandidat da nakon izgradnje atletskog stadiona i infrastrukture organizuje ne samo EP na otvorenom, već i za Svetsko prvenstvo – rekao je Hansen.

Čuveni Britanac Kou, sa pozicije prvog čoveka svetske atletike, poručio je da podržava Srbiju u kandidaturi za organizaciju SP u dvorani 2022. godine.

– Beograd je imao sjajnu kandidaturu za 2020. godine, ali nije izabran i želeo bih pre svega da ASS i Vlada Srbije nastave da razmišljaju u tom pravcu u želji za organizacijom takvog prvenstva. Odmah nakon odluke sam došao do Jevrosimovića i nastavio sam da ga podržavam da nastavi u kandidaturi za 2022. godine. Kada biramo tako veliko takmičenje, vodimo računa i koliko Vlada podržava sport i organizaciju takvog takmičenja. Bio sam ovde nakon toga, i tada sam pružio podršku da Srbija nastavi sa kandidaturom za ovakvo takmičenje – rekao je Kou.

Prvi čovek Balkanske atletike Karamarinov otkrio je da će Srbija ove godine organizovati tri dogadjaja.

– Organizovaće se Srbija Siti maraton, šampionat Balkana za juniore i Balkan Gala, gde će se birati najbolji balkanski atletičari – poručio je predsednik Balkanske atletske federacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here