pixabay.com

Evropska unija još uvek nije odredila datum za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije. U evropskoj prestonici kažu da će sledeći sastanak na visokom nivou biti sazvan čim se stvore uslovi, a to potvrđuje i Vlada Kosova, prenosi Reporteri.

Pokret Samoopredeljenje zahteva potpuno zaustavljanje dijaloga u aktuelnim političkim okolnostima.

Portparol EU spoljne politike Peter Stano u odgovoru za Kosova Pres ne kaže kojim temama će se baviti na sledećem sastanku u Briselu, ali kaže da će datum i dnevni red biti uskoro objavljeni.

– Dijalog se, nakon što je nastavljen u julu, nastavlja i napreduje sastancima na nivou stručnjaka i najvišeg političkog nivoa. Sledeći sastanak za dijalog na visokom nivou biće sazvan u Briselu što je pre moguće, u zavisnosti od uslova. Kada su u pitanju sastanci na nivou stručnjaka, objavićemo datum i dnevni red sledećeg sastanka kad situacija bude prikladna – rekao je Stano.

Savetnica kosovskog premijera Avdulaha Hotija, Antigona Bedžaku kaže da naredne sastanke u Briselu diktira pandemija Covid-19, i da ne postoji druga prepreka.

– Trenutno nema predloženog datuma za naredne sastanke, jer sve diktira situacija sa pandemijom Covida-19. Inače radne grupe nastavljaju pripreme za sastanke tehničkih grupa, čim se okolnosti stvore. Nema drugih prepreka – rekla je Badžaku.

Najbolje rešenje za zamenika Pokreta Samoopredeljenje Artana Abrašija, je nastavak dijaloga sa Srbijom nakon novih izbora.

– Najbolje rešenje u ovim okolnostima je zaustavljanje dijaloga. Imati vladu koja je jaka, sa legitimitetom i izabranu voljom građana. Inače, Hotijeva vlada nema ni mogućnosti, ni brojnost, ni znanje o bilo čemu da zaštiti interes Kosova u tom procesu – rekao je Abraši.

Alen Meta iz D4D smatra da bi dijalog trebalo nastaviti, jer ni Kosovo ni Srbija nemaju luksuz da sukob između njih bude zamrznut.

– Dijalog je najbolje rešenje problema. Ni Kosovo ni Srbija nemaju luksuz da održavaju zamrznuti sukob među sobom. Veoma je važno za dobro građana, kao i za budućnost dve zemlje u EU – rekao je on Meta.

Sastanak u septembru bio je poslednji između premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U početku su se pojavile razlike oko uspostavljanja Zajednice srpskih opština na Kosovu, a nedavno je, hapšenjem bivših lidera OVK od strane Specijalnog suda, zatraženo da dijalog obustave sami partneri iz vladajuće koalicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here