Josipović: Zastoj sa Srbijom je privremen

0

 Izborni plakat Ive Josipovića
 

Na pitanja novinara da li će se na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Sloveniji sastati sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem, Josipović je istakao da je o tom navodnom susretu samo pročitao u medijima, ali da je svaka ideja dobrodošla.

Glavna tema razgovora Tirka i Josipovića bili su slovenačko-hrvatski odnosi i njihova nerešena pitanja.

Dva predsednika su zaključila da se Slovenija i Hrvatska nalaze na početku novog poglavlja u svojim odnosima koji donosi nove mogućnosti da se reše otvorena pitanja i ojača saradnja.

"Moramo unaprediti naše odnose, to je zalog naše budućnosti", rekao je hrvatski predsednik, prenose hrvatski mediji.

O konferenciji o zapadnom Balkanu koja će se održati na Brdu kod Kranja Josipović je rekao da veruje da će biti uspešna i da će dobro uticati na hrvatsko-srpske odnose.

Ova konferencija je takođe veoma važna u svetlu potrebe jugoistočne Evrope da pronađe izlaz iz kriza i da reši probleme koji opterećuju odnose u regionu, naveo je Josipović.

U tom smislu Josipović je, kao i Tirk, podržao izgradnju i jačanje poverenja i saradnje u regionu gde bi odnose trebalo uspostaviti na evropski način, odnosno rešavati sporove na osnovu međunarodnog i nacionalnih prava.

Liderima u regionu on je poručio "sednimo za sto i razgovarajmo" i dodao da su potrebni pomaci i kompromisi, a da odnose između država naslednica bivše Jugoslavije treba rešavati i na načelu pravednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here