BSS/Emilija Jovanović
Jovan Nikolić

Jovan Nikolić, mladi srpski bokser, osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu pobedom nad Eškerhanom Madijevom. Srebrna odličja Srbiji su doneli Rastko Simić koji je u finalu poražen od Gabrijela Veočića iz Hrvatske, kao i Dušan Veletić koji nije uspeo da savlada Španca Ajubu Gadfe Drisi El Aisauija.

U meču polusrednje kategorije (do 71 kg) momak iz Futoga posle paklenog finiša u trećoj rundi savladao je na poene 4:1 Gruzijca Madijeva.

Legendarna hala „Pionir“, koja je svojevremeno preimenovana u „Aleksandar Nikolić“, dobivši novo ime po velikanu srpske košarke, bila je minulih desetak dana poprište Evropskog seniorskog prvenstva u boksu, prvi put istovremeno za muškarce i žene.

Poslednji takmičarski dan, posle fajterskog okršaja, obeležio je srpski reprezentivac Jovan Nikolić. Osvojio je titulu na 45. Evropskom šampionatu u olimpijskom stilu boksa. Do pobede je Nikolić stigao posle velike borbe u poslednjoj, trećoj rundi meča, u kojoj je rešeno pitanje pobednika.

Sevali su udarci od starta borbe, a nijanse su odlučile da Gruzijac kod bodovnih sudija prve dve runde dobije sa 3:2. Međutim, usledila je Nikolićeva ofanziva u poslednja tri minuta meča, u kojem je bio aktivniji od rivala, uputio više udaraca od Madijeva i zasluženo stigao do evropskog zlata.

– Bilo je dosta teško, ovo mi je bio najteži meč u životu. Velika borba do zlatne medalje koju sam uspeo da osvojim. Uspeo sam da se izborim i sa povredom desne šake. Presrećan sam i ovo mi mnogo znači. Trebaće mi još vremena da se slegnu utisci – rekao je zlatni Jovan Nikolić.

Pre 51 godinu, ista ova dvorana bila je poprište Evropskog prvenstva, kada su bokseri reprezentacije Jugoslavije osvojili četiri medalje, Mate Parlov i Marjan Beneš – zlatne, srebrnu Zoran Jovanović i bronzanu Živorad Jelisijević, koji je i prisustvovao fenomenalnoj pobedi Jovana Nikolića i borbama preostale dvojice srpskih finalista. U poređenju tog uspeha 1973. godine, i poslednjeg dostignuća srpskih boksera, jasno se vidi kakav su podvig napravili naši bokseri na ovom šampionatu.

Iako smo priželjkivali tri zlata, ispostavilo se da je to u ovom trenutku nedostižno. Mladi Rastko Simić (20) junački se borio protiv sjajnog hrvatskog boksera Gabrijela Veočića, “ostavio srce” u ringu, ali, to nije bilo dovoljno za pobedu. Sve tri runde sudije su dodelile Veočiću, prvu i treću sa 5:0, a drugu – 3:2. Očito da je veće Veočićevo takmičarsko iskusto došlo do izražaja, za zasluženu pobedu.

Simić nema razloga za tugu, vreme radi za njega. Operisao je povređenu desnu šaku, i zbog toga pauzirao godinu dana. Kad se vrati u nekadašnju formu i još malo nagomila takmičarsko iskustvo, možemo ga očekivati u šampionskom izdanju. Ipak je on, tek u 20. godini…

Velika očekivanja, čini se da su ophrvala srpskog kolosa Dušana Veletića, ali i opasni kolos iz Španije, Ajub Gadfa Drisi, atleta arapskog porekla, koji je na EP u Beogradu bio prvi nosilac u kosturu žreba u kategoriji boraca preko 92 kilograma.

Prva runda je po sudijama pripala Špancu 5:0, a u drugoj je posle stečene prednosti smišljeno prepustio inicijativu Veletiću, strpljivo sačekavši da „ispali“ desni kontra udarac u bradu Veletića i obori ga na pod. Iako se naš reprezentaivac podigao, sudija u ringu posle odbrojanog nokdauna, nije dozvolio nastavak borbe, proglasivši Gadfu Drisija pobednikom.

Osvajačima zlatnih medalja pripala je i nagrada od 15.000 dolara od strane Svetske bokserske asocijacije IBA, po 10.000 su dobili vlasnici srebrnih odličja, po 5.000 „bronzani“ borci, a novac je dodeljen i svakom od četvorice poraženih u četvrtfinalu – po 1.250 $.

Bronzana odličja za Srbiju osvojila su šestorica boraca: Rade Joksimović (48 kg), Omer Ametović (51 kg), Vahid Abasov (67 kg), Almir Memić (75 kg), Veljko Ražnatović (86 kg) i Sadam Magomedov (92 kg). U četvrtfinalu je takmičenje završio Nazif Sejdi (63,5 kg).

Na prethodnom Prvenstvu Evrope u Jerevanu (2022) Vahid Abasov (67 kg) i Artjom Agejev (do 80 kg), ruski borci u srpskom timu, osvojili su zlatne medalje, 37 godina posle zlata Ljubiše Simića u Budimpešti 1985, poslednjeg Srbina koji je bio prvak Starog kontinenta, a kojeg je sada nasledio Jovan Nikolić.

Naša evropska šampionka, Sara Ćirković, proglašena je najboljom ušesnicom Šampionata, a selekcija Srbije sa ukupno 20 osvojenih medalja, četiri zlatne, tri srebrne i 13 bronzanih, zauzela je drugo mesto, iza reprezentacije Rusije, a ispred Turske, na trećoj poziciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here