J. Gajeskov
Na mlađima krsna slava ostaje

SPC i njeni vernici širom Australije svečano su obeležili Sabor svetog Jovana Krstitelja – Jovandan, u sredu 20. januara.

Obeležava se dan posle Bogojavljenja, kao sećanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja, koji je pripremao narod za novu veru.

Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima, a to se dalo videti i po broju presečenih slavskih kolača.

Istina, ove godine zbog korone, restrikcija i radnog dana, broj slavara bio je nešto manji nego ranije, ali su sveštenici posetili i one koji su slavili u svojim domovima.

Liturgiju u hramu Svetog kneza Lazara u sidnejskom predgrađu Aleksandrija načalstvovao je prota Andrej Krstić, sasluživali su prote Nikola Bilić i Ljupčo Dvojakovski (iz Ruske zagranične crkve), za pevnicom je bio starešina hrama prota Miodrag Perić, a odgovarao crkveni hor.

Sebastijan (5) i Brendon Haš (10) s dekom Cvetkom Trajilovićem i strikom Miroslavom Trajilovićem

Pre i posle liturgije upriličeno je rezanje 35 kolača slavarima, čin koji su obavili sveštenoslužitelji Miodrag i Andrej. Svetog Jovana kao krsnu slavu slavi i otac Andrej, koji je tom prilikom primio pregršt čestitki.

Uprava sidnejske Lazarice zaslužuje kompliment na brizi da se poštuju anti-kovid pravila, kao i vredne članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara na pripremljenom ručku.

U jednom od narednih brojeva “Vesti” donosimo informaciju o skorašnjem početku nove školske godine, kao i upisu đaka u lazaričku školu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime