Youtube
Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović

Diplomata i bivši ambasador Vladislav Jovanović za Kosovo onlajn kaže da ne veruje da će nova koaliciona vlada u Crnoj Gori u prvo vreme razmatrati odluku o povlačenju priznanja Kosova, jer će verovatno biti izložena različitim vidovima pritisaka, ali kako je dodao, ohrabrujuće je to što je Dritan Abazović ostvario dobar rezultat na izborima, jer kako kaže, to je potpuno novi politički fenomen koji može da oslabi snage “velikoalbanskog nacionalizma i šovinizma“ i u Albaniji i na Kosovu.

– Ova izborna situacija nije sasvim ubedljiva. Predsednik Đukanović ostaje, njegova vodeća partija je najveća, i sigurno će nastaviti da situaciju kontroliše ili da je usmerava u pravcu u kojem crnogorska javnost ne želi ili ne očekuje. Još nije jasno kakav će odnos snaga biti u Crnoj Gori, jer je uvek moguće da neki kalicioni partner bude “neveran“, zbog jednog ili drugog razloga – ocenio je Jovanović.

Kako kaže, on ne očekuje neke radikalne poteze nove vlade, bar ne na samom početku, osim, možda što bi eventualno došlo do, smanjivanja uzajamnih političkih kontakata između Crne Gore i prištinskih vlasti.

– Što se tiče samog Kosova, ne verujem da će doći do povlačenja priznanja, upravo zato što je tu Đukanović koji je i bio zagovornik priznanja i zato što svi koalicioni partneri mogu biti izloženi različitim vidovima pritisaka, direktno ili potencijalno, što bi vladi bio znak da mora pripazi sa radikalnim odlukama – napomenuo je Jovanović.

Kako je već vrlo verovatno da Đukanovićev DPS neće biti deo nove crnogorske vlade, Jovanović smatra da je izvesno da će nova koaliciona vlada trpeti razne pritiske.

– Opoziciona koalicija sadrži tri člana, što može dovesti do toga da bude podložna raznim iskušenjima. Pre svega od strane Đukanovića koji je predsednik zemlje, ali i od nekih međunarodnih faktora. To im daje mogućnost za podrivanje te koalicione vlade ili njenog držanja “u šahu“, ukoliko ona bude odlučila da donese neku radikalnu odluku, recimo, povlačenje proznanja Kosova, ili da u vezi sa članstvom u NATO organizuje referendum koji bi naknadano pokazao da li narod u Crnoj Gori to želi – ocenio je Jovanović.

Komentarišući dobar izborni rezultat liste “Crno na bijelo“ Dritana Abazovića, Jovanović je rekao da je Abazović nova snaga i novi fenomen.

– Da jedan Albanac ne sledi albanski ekstremizam, čak ni albanski nacionalni program, nego da sledi jedan put demokratskih vrednosti je znak da i neki drugi Albanci iz prosvećenih krugova i na Kosovu i u Albaniji mogu da se odlepe od velikoalbanskog nacionalističkog sna i da prihvate ovu demokratsku opciju – rekao je Jovanović.

Kako je istakao, ohrabrujuće je što taj novi politički fenomen može da oslabi snage velikoalbanskog nacionalizma i šovinizma i u Albaniji i na Kosovu. Smatra i da će verovatno biti nekih akcija protiv njega i u Crnoj Gori i van Crne Gore.

– Abazović je samostalni konjanik, a oni takve ne žele, oni žele samo kolektivnu euforiju za velikoalbanski cilj – zaključio je Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here