A. Čukić
Bivši ministar inostranih poslova SRJ Vladislav Jovanović

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović izjavio je za Kosovo Onlajn da je spekulacija da će predstavnik Rusije prisustvovati sastanku delegacije Beograda i Prištine u Parizu, o čemu govore pojedini albanski mediji, najverovatnije proizašla iz ranije inicijative francuskog predsednika Emanuela Makrona za sastanak povodom Kosova.

– Mislim da je tada bilo planirano da predsednik Kosova i predsednik Srbije Aleksandar Vučić budu tamo, ali taj sastanak nije održan, tako da je to moguće proizvelo spekulaciju da bi i Rusi tamo mogli da budu pozvani. Makron je u to doba bio nešto bliži u kontaktima sa Rusima nego što je sada, ali ne verujem da je trenutak bio zreo da se Rusija uključi – rekao je Jovanović.

On je ukazao da je stav Rusije principijelan, i oni podržavaju dijalog i sve ono na šta Srbija bude pristala.

– Ali, oni istovremeno, i paralelno s tim, naglašavaju i značaj i vrednost Rezolucije 1244 koja Rusiji i Kini obezbeđuje konačnu reč u Savetu bezbednosti. Verujem da to nije slučajno i da je to neka vrsta zadržavanja nekih razmišljanja u Srbiji da bi taj budući kompromis mogao da bude i nešto što je i manje od Rezolucije 1244 – ukazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, situacija sa Kosovom se dolaskom nove administracije u Americi sada zagreva, posebno sa prvim najavnim znacima da bi SAD ovog puta bile još energičnije u pokušaju nametanja svršenih činjenica na Kosovu, pre svega Srbiji, a onda i članovima Saveta bezbednosti.

– Pitanje je samo koliko bi takva politička ofanziva mogla da naiđe na odgovarajući prijem u Srbiji, što je teško verovati, a još manje da bi to moglo da ukloni ključnu prepreku u Savetu bezbednosti, da Kina i Rusija prihvate svršeni čin – kaže Jovanović.

Nekadašnji diplomata smatra da predstoji nepredvidiva politička budućnost u kraćem i srednjem roku s još manje predvidivim posledicama.

– Ne predviđam da bi bilo kakve promene u konačnom cilju mogle da se ostvare u tekućoj i predstojećoj političkoj aktivnosti Zapada prema nama u odnosu na Kosovo. To bi mogla da bude neka vrsta uvoda iza kojeg bi mogli da nastupe pravi pregovori, koji bi označavali i kraj maksimalnog očekivanja Amerike u vezi sa Kosovom i početak vraćanja teme Kosova u realne okvire. Da se kaže da eksperiment sa pretvaranjem jedne nacionalne manjine u državu ne funkcioniše, da nije uspeo i da treba da se vratimo realnijim, principijelnijim i prihvatljivijim rešenjima i za međunarodnu zajednicu i za Srbiju – zaključio je Jovanović.

1 COMMENT

  1. Политичари Титове Југославије и данас дају “пеметне” коментаре по питању будућности Српског Народа.
    Није их срамота. Тим Титовим хајванима никад неће бити јасно да је њихову Југу најмање занимала будућност Српског Народа. Будале гањали су народ да пева Интернационалу по целом свету.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here