pixabay.com
Kineski juan

Kineski juan bi do 2030. mogao da postane treća najveća globalna valuta, posle dolara i evra, smatraju analitičari banke “Morgan Stenli”. Udeo juana u svetskim rezervama je trenutno ispod 2 odsto, ali će u najgorem slučaju porasti na 5 odsto, a u najboljem i na 10 odsto.

Analitičari koji se pozivaju na trend rasta u globalnoj potražnji investitora za kineskim hartijama od vrednosti primetili su da je u julu neto priliv stranog kapitala u kineske obveznice dostigao 21,3 milijarde dolara, najviše od 2014. godine, kada je statistika prvi put objavljena. Ukupna vrednost obveznica stranih investitora dostigla je 360 milijardi dolara, što je za 13,7 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Ovaj trend će u velikoj meri ojačati ulogu juana u međunarodnoj areni, navodi se u izveštaju “Morgan Stenlija”. Finansijska multinacionalna korporacija tvrdi da će ove decenije portfolio investicije postati glavni kineski kanal za priliv kapitala, dok će direktne investicije pasti u drugi plan.

Dolar i dalje neprikosnoven

Prema statistikama MMF-a, u prvom kvartalu 2020. godine udeo dolara u svetskim rezervama iznosio je 61,9 odsto, udeo evra 20,05 odsto, udeo juana 5,70 odsto, a udeo funte 4,43 odsto.

Kako kaže Liu Dongmin, šef Centra za međunarodne finansije na Institutu za svetsku ekonomiju i politiku pri Kineskoj akademiji društvenih nauka, postoji nekoliko faktora koji ometaju međunarodno prihvatanje juana.

– Trenutno je najvažniji faktor koji određuje internacionalizaciju juana nivo otvorenosti tekućeg računa. Kina ga do sada nije otvorila u potpunosti. Naravno, ovo ozbiljno ograničava internacionalizaciju juana. Postoje i drugi faktori, uključujući i besplatnu konvertibilnost juana – rekao je on.

Da li će kinesko tržište postati atraktivnije za strane investitore

Da bi se suprotstavile trenutnoj krizi, većina zemalja sa razvijenim finansijskim tržištima pokrenula je politiku sa minimalnim ili čak nultim kamatnim stopama, čineći globalne investicije manje profitabilnim. Kina se uzdržala od te prakse, održavajući kamate na višem nivou i generalno vodeći ono što neki smatraju umerenom monetarnom politikom.

Uprkos složenoj međunarodnoj političkoj situaciji, Peking preduzima korake kako bi olakšao da strani kapital pristupi kineskom tržištu. Nova pravila pojednostavljuju brojne formalne procedure i standardizuju mogućnosti za strane investitore da pristupe različitim vrstama tržišta hartija od vrednosti u zemlji.

Prema izveštajima, ove godine ukinuta su i brojna ograničenja za udeo stranog kapitala u bankarstvu, osiguranju i posredovanju. Mnoge strane finansijske korporacije su se prijavile za potpunu kontrolu nad sopstvenim zajedničkim ulaganjima u Kini.

– Mislim da je prognoza sasvim opravdana, jer kineska ekonomija trenutno pokazuje dobre rezultate. Borba protiv pandemije bila je uspešna, što kinesko tržište čini privlačnim za investitore, koji su i pokazali veće interesovanje – zaključio je Liu Dongmin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here