Lična arhiva
IDUĆE GODINE VIŠE ZVANICA: Ovogodišnji Svetosavski bal u Beču

Pripreme za jubilarni, 25. Svetosavski bal u Beču uveliko su u toku, kako bi ova manifestacija, koja veže proslavljanje jednog od najvažnijih srpskih prosvetitelja i bečku balsku sezonu, još jednom opravdala svoju tradiciju.

Kao i ove godine, kada je prvi put bal održan u Hofburgu i 18. januara 2024. dame i gospoda će imati priliku da zaplešu u velelepnoj palati carske rezidencije u Beču.

– Ono što će, ipak, ovaj bal razlikovati od ovogodišnjeg je proširenje prostora na čak 12 sala. To znači će i kapacitet gostiju biti uvećan, na 2.000 zvanica, a biće otvorene četiri bine – kaže Nikola Osmokrović iz Srpskog centra, udruženja koje organizuje bal.

Nikola Osmokrović

Da je Svetosavski bal jedan od posećenijih i važnijih u Beču, govori i činjenica da su već dva i po meseca ranije rasprodata sva sedeća mesta u svečanoj sali palate Hofburg i polovina mesta u ceremonijalnoj. Otuda i očekivanja organizatora da će 25. Svetosavski bal biti najspektakularniji do sada.

Osmokrović otkriva da su među umetnicima koji će svojim nastupima prirediti nezaboravan doživljaj gostima poznati pevač i kompozitor Željko Joksimović, srpska pop pevačica Ana Štajdohar. Glumica i pevačica Jelena Gavrilović, koja tumači jednu od glavnih uloga u drugoj sezoni američke serije “Predstraža”, svojim talentom za pesmu igru i glumu doprineće balskom glamuru u Hofburgu.

– Zvanice će uživati i u sopranu Tamare Rađenović, mlade operske umetnice koja poslednju deceniju gradi uspešnu karijeru širom sveta, a predstaviće se i Stefan Zdravković, poznatiji kao Princ iz Vranja, jedan od najtalentovanijih mladih izvođača u Srbiji, nastupiće i članice BeoBaleta iz Beograda – dodao je Osmokrović.

Domaćin bogatog programa Svetosavskog bala biće jedno od omiljenih sportskih TV lica – Aleksandar Stojanović. Sa njim će, kroz balsko veče zvanice voditi glumica Ivana Urban, rođena u Beču, koja je nastupala u nacionalnom pozorištu – Burgteatru.

Više informacija o balu i kupovini karata na sajtu: https://savaball.at.

U publici i konzul Dragan Popović

Opera i džez

Posebnu notu večeri daće orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, kao i hor i solisti SNP Nevena Reljin i Zoran Šandorov.

– Čućemo studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Milanu Prodanović iz Beograda koja trenutno studira u Beču. Zvanice će uživati i uz Novosadski big bend, koji čini sastav profesionalnih i renomiranih džez i pop muzičara, koji sa nastavljaju tradiciju orkestarskog muziciranja grada Novog Sada.

MNOGA MESTA VEĆ RASPRODATA: Po drugi put srpski bal u palati Hofburg

Bečke snage

Jedinstven program upotpuniće članovi Udruženja A:Kultura iz Beča.

– Nastupiće i Bečki trio Dusha Connection, koji će za goste svirati džez, a zatim i Sanja Vukašinović, član invalidskog društva, koja je od 2008. aktivni član plesnog kluba NjheelchairDanceSalzburg. Deo programa biće i Branko Bako Jovanović, rođen u Beču, koji je na nastupima širom Evrope predstavio tamburu i njen jedinstven zvuk. Tu će biti i Mel Merio koja se proslavila kao voditeljka TV formata Metro na Pro 7, a već godinama radi kao pevačica i di-džej na bečkoj i međunarodnoj sceni – nabrojao je Osmokrović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here