Z. Mirković
SPREMNI ZA NASTUP: Folkloraši "Radičevića"

Generalnom probom polako se privode kraju poslednje pripreme za koncert “Veče sa prijateljima”, kojim će Kulturno-umetničko društvo “Branko Radičević” iz Beča započeti niz manifestacija kojima će obeležiti značajan jubilej – četiri decenije postojanja i rada.

– Završili smo generalnu probu, koreografije su uvežbane, igrači pripremljeni i sve je spremno za uživanje na koncertu, u subotu, 18. marta – kaže Borislav Kapetanović, umetnički rukovodilac  “Radičevića”.

Početak slavljeničke godine uveličaće i ulepšati gosti iz Austrije, sa kojima “Radičević” ima najdužu i najuspešniju saradnju, kao i društvo iz Slovenije.

Da”Branko Radičević” ceni prijatelje, dokaz su i plakete zahvalnosti za dugogodišnju saradnju koje će biti uručene na koncertu.

– Plakete će dobiti i članovi udruženja zaslužni za sve uspehe, rad i trud, iskazan u prethodne četiri decenije promocije srpske igre, pesme, kulture i tradicije – navodi Kapetanović.

Društvo će se publici predstaviti u punom sjaju – sa svih pet grupa – pa će svoju veštinu i lepotu srpskih igara prikazati “petlići”, stariji dečji ansambl, pripremni i izvođački ansambl i veterani.

On je dodao da će izvođački ansambl izvesti dve, a ostli po jednu koreografiju.

– Pozivamo sve prijatelje da dođu na koncert, da sa nama slave naš jubilej i uživaju u programu koji smo pripremili sa posebnim emocijama – poručio je Kapetanović.

Koncert će biti održan u dvorani škole u Lengenfeldgase, sa početkom u 19 sati.

Monografija, akademija i film

Cela 2023. biće, pod sloganom “Naših 40 godina”, ispunjena brojnim, manjim i većim manifestacijama, u organizaciji KUD “Branko Radičević”. Tako će već krajem aprila biti održana akademija u Akcent teatru, a u pripremi je i film “Naših 40 godina”, kao i manja monografija, koja će kroz priče i slike zabeležene tokom četiri decenije prikazati istoriju “Branka Radičevića”.

Još jedan veliki koncert priprema se za kraj godine, u oktobru, kao šlag na tortu uspešne godine i još uspešnijih 40 leta postojanja.