Ž. Marković
Osnivači kluba dobili zahvalnice

Nedavno je u Usteru Fudbalski klub Republika Srpska iz Ciriha, organizovao zabavu povodom 20 godina postojanja. Okupilo se oko 300 bivših i sadašnjih igrača sa porodicama, bili su prisutni simpatizeri ovog kluba i predstavnici drugih sportskih udruženja.

Oni su uživali u nastupu Orkestra harmonikaša Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Ugljevika, glumice Jovane Petronijević i orkestra Trio bend.

Sve u sali je prvo dobro nasmejala Jovana Petronijević (“Kursadžije”), koja je izvela monodramu “Stojanka uživo” , da bi potom nastupili harmonikaši iz Ugljevika, koji su sve goste podigli na noge. Svi u sali su zajedno s njima pevali melodije iz cele Srbije.

Posle završenog programa, Savo Mitrović, predsednik FK Republika Srpska, je istakao da je klub osnovan voljom naših građana, a da je u Fudbalski savez Švajcarske primljen 2000. godine posle velike borbe za ime Republika Srpska, jer je u ono vreme bilo veoma teško dobiti to ime.

– Članovi i igrači su uglavnom iz RS i Srbije, ali imamo ih i iz drugih krajeva bivše Juge i drugih nacija. Pozivam sve one koji vole fudbal i žele da nam pomognu, da nam se pridruže. Zahvaljujem sponzorima koji održavaju klub, a posebno bivšem prdsedniku Draganu Mitroviću, koji je uspeo da sačuva klub u najtežim trenucima, Ljubi Nikoliću koji je punih 20 godina bio alfa i omega i spona između nas i švajcarskog saveza. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u osnivanju kluba, nažalost jedan od njih nije više među nama, a to je prvi predsednik Slobodan Lukić – izjavio je Mitrović.

On je podelio zahvalnice osnivačima i najzaslužnijima koji su doprineli da klub i danas postoji.

– Došli smo prevashodno da podržimo fudbalere iz Ciriha, jer mi smo bratski klubovi i tako treba da bude, da se družimo i posećujemo jedni druge. Večeras se osećamo veoma lepo sa našim prijateljima iz Republike Srpske – izjavio je Dragoslav Baratović iz Fudbalskog kluba Srbija iz Ciriha, a rodom je iz Valjeva.

Ljubo Bešević predsednik FK Ras iz Benkena, da su došli da čestitaju jubilej i druže se sa članovima FK Republika Srpska i FK Srbija.

– Uživamo u veoma lepom ambijentu. Naš klub je inače osnovan pre četiri godine, a i danas smo ekipa ljudi koji pre svega vole fudbal i druženje. Uvek su dobrodošli oni koji to žele. Za sada imamo oko 30 članova – kaže Bešević koji je rodom iz Kraljeva.

Osam ekipa

FK Republika Srpska ima prvu ekipu koja se takmiči u trećoj ligi, tri seniorske 50+, 40+ i 30+, kao i četiri juniorske ekipe: F, E i dve ekipe D. Igraju i treniraju na stadionu Juhof 2 u Šlirenu nadomak Ciriha.

Osnivači

Osnivači FK Republika Srpska iz Ciriha su: Slobodan Lukić, Ljubo Nikolić, Bogdan Sedlić, Predrag Jovičić, Milenko Filipović, Slaviša Spasojević, Dragan Gojković, Petar Maksić, Dragan i Miodrag Zeljković, Goran i Kojo Maksimović, Željko Erić, Đuro Bijelić, Petar Pero Peranović, Jovo Prodan, Zoran Krčić, Velimir Skočajić, Vojo Bukajlović i Ivan Žunić Liniker.

Pomoć Heleni

Na proslavi jubileja pokrenuta je i humanitarna akcija za sakupljanje finansijskih sredstava za lečenje male Helene, koja ima tumor na mozgu i nalazi se u Parizu u bolnici u sterilnoj sobi. Za operaciju je potrebno 500.000 evra, a do sada je sakupljeno oko 300.000.

– Uz saglasnost predsednika Mitrovića, večeras smo ovde sakupili 1.350 franaka i 50 evra. To je u sklopu Fondacije Budi human, Aleksandra Šapića. Oduševljena sam i zahvalna svim ljudima koji su učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji. Preuzela sam ovu akciju jer je moja koleginica najbolja drugarica Heleninih roditelja i večeras smo pomogli koliko smo mogli – izjavila je glumica Jovana Petronijević.