Jugoslavija bi osvojila SP 1994.

0

Najzanimljivije ljubiteljima fudbala "na ovim prostorima" svakako jeste šesta pozicija koju u ovom "Top 10" zauzima „naučno fantastična reprezentacija" Jugoslavije iz 1994. godine.

"Jugoslavija nije učestvovala u kvalifikacijama za SP te godine – suspendovana je tokom rata koji je doveo do raspada države i podele na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju i kasnije, Srbiju i Crnu Goru. Može se reći da je u vreme koje obeležava ratni sukob selekcija Jugoslavije bila najjača ekipa na svetu, jer u njoj bi se našli Dragan Stojković, Zvonimir Boban, Dejan Savićević, Davor Šuker, Darko Pančev, Siniša Mihajlović, Vladimir Jugović i Robert Prosinečki",  navodi se u obrazloženju.

 

Nakon što je reprezentacija Jugoslavije ispala na dramatičan način izvođenjem penala protiv Argetine 1990. godine, selekciji nekadašnje države je zabranjeno da učestvuje na EP 1992. godine, a Danska koja je umesto Jugoslavije otišla na takmičenje u Švedsku, posle je i osvojila ovaj šampionat.

 

 

Na kraju 1994. godine u finalu SP-a u Americi sastale su se dve prilično mediokritetske reprezentacije Brazila i Italije koje su tamo dovukli individualna ‘herojstva’ Romarija i Bađa. Jugoslavija bi tada pobedila obe reprezenatacije.

 

 

Prvi je Brazil iz 1982. godine
"Ziko, Sokrates, Falko, Eder, Junior i Cerezo su u prve četiri utakmice u Španiji sve pomeli njihovom fudbalskom sambom. SSSR-u, Škotskoj , Novom Zelandu i Argentini zabili su 13 golova i protiv Italije im je trebao samo remi za plasman u polufinale, ali kombinacijom loše obrane, slabe završnice zloglasnog Serđina Čulape i zbog hat-trika Paola Rosija kasniji svetski prvaci Italijani slavili su 3:2".

 

Druga je Mađarska iz 1954. godine
"Neverovatno zvuči da je finale SP-a izgubila (naravno, od Nemaca) reprezentacija koja je do tamo došla nakon revolucionarne taktičke doktrine sa četiri napadača pod vođstvom Fereneca Puškaša, niza od 31 utakmice bez poraza, pobede nad Englezima na Vembliju rezultatom 6:3, 17 golova u dve utakmice u grupi (uključujući pobedu od 8:3 nad Nemačkom!), pobeda nad finalistima iz ’50 Brazilom i Urugvajem i vođstva u finalu 2:0 osam minuta prie kraja."Bili Nemci dopingirani (kako se govorilo) ili ne, slavili su sa 3:2.

Treće mesto na listi zauzima Holandija iz 1974. godine.
"Nezaboravne Mičelove zvezde ‘Totalnog fudbala’ iz ’74 nisu uspele da osvoje SP i to još uvek boli njihove zemljake. Ekipu koju je predvodio Johan Krojf bila je puna legendi i nakon što je pregazila Argentinu 4:0 i Brazil 2:0 činilo se kako je nezaustavljiva i u finalu gde je povela u drugom minutu, pre nego što je Zapadna Nemačka i dodirnula loptu. Međutim, njihovi najveći rivali na kraju su slavili 2:1".

10 najboljih reprezentacija koje nisu osvojile Mundijal:

10. Argentina 2006
9. Brazil 1950
8. Portugal 1966
7. Francuska 1982
6. Jugoslavija 1994
5. Italija 1978
4. Italija 1990
3. Holandija 1974
2. Mađarska 1954
1. Brazil 1982

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here