EPA/Aidan Crawley
Aleksandar Čeferin

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin izjavio je danas da se bivša Jugoslavija nikada više nije osećala delom Evrope nego kada je Crvena zvezda osvojila Kup šampiona 1991. godine.

“UEFA ove godine slavi svoj 70. rođendan – 70 godina istorije, tradicije, strasti, jedinstva, hrabrosti i kreativnosti ne mogu da se izbrišu. Posebno zato što najuzbudljivija poglavlja tek treba da budu ispisana”, rekao je Čeferin na Kongresu UEFA-e u Parizu.

On je istakao da Evropa nije tako ujedinjena kako bi trebalo da bude.

“U proteklih 70 godina UEFA je pomogla u gradnji evropskog sportskog modela. Mislim da je to sjajan primer evropskog jedinstva, a to nam je potrebno jer Evropa nije tako ujedinjena kako bi trebalo da bude”, dodao je prvi čovek UEFA-e.

Čeferin je potom pomenuo Crvenu zvezdu, koja je bila šampion Evrope 1991. godine.

“Da ilustrujem ovo, navešću primer iz mog regiona, iako Slovenija više nije tamo, mogu da vas uverim da se Jugoslavija nikada više nije osećala delom Evrope nego kada je Crvena zvezda osvojila Kup šampiona 1991. godine. Ali, to je bila pobeda koja je generisala jedinstven osećaj ponosa i pripadnosti”, rekao je Čeferin.

Crvena zvezda je 1991. godine osvojila Kup evropskih šampiona, pošto je u finalu u Bariju posle boljeg izvođenja penala pobedila Olimpik iz Marseja 5:3.

“Jugoslavija se nije nikada osećala više izolovanom nego kada je izbačena sa Evropskog prvenstva 1992. Zbog razloga koje svi znamo”, istakao je Čeferin.

5 COMMENTS

  1. Jugoslavija je bila u to vreme previše jaka u kolektivnim sportovima.U košarci je to bila igra mačke i miša kada bi igrali protiv neke evropske ekipe.Fudbal, kao naše mezimče, je posle prirastanja “Čileanske generacije” i Zvezdinog osvajanja kupa prvaka, bio na dobrom putu da se etablira u sam vrh i tražila se potvrda toga na prvenstvu 1992. godine.Bili su diskvalifikovani i prvenstvo osvaja Švedska koja nije bila prošla kvalifikacionu grupu, a bila je sa YU u grupi, pa je naknadno uskočila umesto jugoslovenskog tima. Odbojkaši, vaterpolisti i rukometaši su dominirali evropskom, pa i svetskom, scenom.To je moralo da se pocepa na više selekcija da bi se ta nadmoć smanjila.

  2. Jugoslavija je najveća greška i zabluda Srba. Voleti Tita umesto Čiče!? Sramota. Da nije bilo Jugoslavije ne bi bio ni Jasenovac ni ratovi. Razmislite šta smo izgubili u XX veku!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here