Junkerovi izabranici pred katastrofom

0

 

Junkerovi izabranici pred katastrofom
 

Zato je za utorak zakazan krizni sastanak na kome će se okupiti lideri najvećih političkih grupa Evropskog parlamenta da bi se nekako izbegla katastrofa prilikom glasanja za sastav Evropske komisije, zakazanog za 22. oktobar.

Svaki od 28 članova nove komisije, koje je lično odabrao predsednik Žan Klod Junker, mogu da stupe na funkciju tek pošto za to dobiju podršku odgovarajućih odbora EP. Novi komesari prolaze kroz tročasovna ispitivanja, koja uglavnom završavaju aminovanjem poslanika jer je o svemu već unapred postignut dogovor između desnog i levog centra u stilu "mi ćemo da podržimo vašeg kandidata, a vi podržite našeg".

Ovoga puta, međutim, stvari su krenule nepredviđenim, skoro dramatičnim tokom jer su neka od ispitivanja pokazala da su kandidati ili skandalozno nestručni ili još gore – sumnjivi na planu poštenja. Od 21 kandidata koliko ih je od sada ispitano – čak šestorica su pod "blokadom" poslanika i mogli bi da padnu ako ne dođe do dogovora između partijskih grupa.

Koalicioni sporazum između desnog i levog centra razbili su prvo socijalisti tokom ispitivanja Španca Miguela Ariasa Kanete, kome je Junker namenio fotelju komesara za energiju i klimu. "Što je mnogo mnogo je", izjavili su socijalistički poslanici koji su kažu verbalno "masakrirali" Kanetu prilikom ispitivanja jer su izabrali svoju savest umesto partijske poslušnosti. Reč je o sukobu interesa.

– Bili ste 25 godina u privatnom biznisu u naftnoj industriji i sada ćete postati komesar za energiju i klimu, bombardovali su poslanici Kanetu, jednog od prvaka Narodne evropske partije desnog centra u EP. On nije jasno odgovorio na pitanje zašto je uoči imenovanja za komesara, promenio svoje podatke u imovinskoj karti, pa sad nema imovinu u petrolejskoj industriji, a sve se vodi na njegovog šuraka sa kojim je decenijama radio posao.

Dan kasnije je desni centar u odboru za ekonomiju osvetnički pregazio Pjera Moskovisija, socijalistu kome je namenjena fotelja komesara za ekonomiju, iako se kao ministar finansija Francuske nije pridržavao evropskih direktiva o minimalnom državnom deficitu. "Kako ćete da sprovodite evropsku ekonomsku politiku, ako ste je do juče kritikovali", pitali su ga.

 

"Pregazili" Britanca

Najgore je prošao konzervativac Džonatan Hil, Britanac koga je Junker video kao komesara za finansijsku stabilnost. Socijalisti u odboru za monetarnu politiku nisu mu dali "zeleno svetlo" i on će na "popravni". Nije uspeo da odgovori kako će on, koji dolazi iz zemlje van evro-zone, objektivno delovati u korist te evro-zone i evropske bankarske unije u povoju, zatim zašto se odrekao vlasničkog dela u privatnoj firmi dan posle imenovanja za komesara, kao i da li kao dugogodišnji bivši lobista, stvarno predstavlja najboljeg kandidata za visoku funkciju.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here