Tanjug

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić, danas je, povodom tragedije u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, izjavio da je to posledica “svega onog što smo radili i što nismo radili” u prethodnom periodu, zbog čega se neke stvari moraju menjati u prevenciji i u radu sa decom u riziku.

– Ovo je bilo za očekivati, nažalost sam mislio da će sve to proći mnogo bezbolnije, ali smo evo danas dobili jedan šamar – rekao je Jurić za Tanjug.

Na pitanje koliko je bitna edukacija o oružju, on je naveo da ne može da govori o tome, ali da može da govori o tome kolika je bitna edukacija roditelja, ali i društva.

– Mi smo u prethodnom periodu bombardovali decu nekim užasnim materijalima, užasnim medijskim sadržajima, nekoj normalizaciji nenormalnog. Onda smo došli u situaciju da govorimo o tome koliko je bitna edukacija o rukovanju oružija, ali generalno o tome ne mogu da pričam – rekao je Jurić.

Dodao je da se sa decom koja su u riziku, koja su u ovom momentu počinioci nasilja, mora mnogo raditi, što je jedan dugotrajan proces.

– Moramo da ispravljamo sve ono što smo činili mi odrasli, u nekom prethodnom periodu. Mi moramo da shvatimo samo to, da smo mi u stvari odrasli počinioci onoga što se danas desilo, da smo mi u stvari ono što smo svojim nečinjenjem uradili da se desi ovako strašna tragedija. Dok mi to ne shvatimo, nećemo poboljšati situaciju u našem društvu – rekao je Jurić.

On je istakao da nekotrolisani sadržaji na internetu i pristup društvenim mrežama realno dovode do ovakvih situacija, a tome treba dodati da se deci emituje neki sadržaj u kome se kao normalno prikazuje ono što je potpuno nenormalno.

– Vi danas imate priliku da vidite osvedočene kriminalce u školi i da sam ministar kaže da je to jedna sasvim normalna situacija, i da nekako daje priliku tim ljudima ne samo da dolaze u školu, nego da imaju svoje emisije na nacionalnim frekvencijama, pa šta onda da očekujemo od toga: pištolj kao igračku i nešto što dovodi do toga da je to potpuno normalno biti kriminalac, da je potpuno normalno sprovoditi nasilje, da je potpuno normalno na nacionalnoj frekvenciji govoriti o tome i prikazivati eksplicitan sadržaj koji sadrži brutalno nasilje – rekao je Jurić.

1 COMMENT

  1. Потпуно подржавам Г. Јурића. Као адвокат много година уназад слушам приче родитеља које се односе на тзв.”вршњачко насиље” и то да када то ради дете ноког моћника, школске власти ништа не предузимају према насилнику. Пријаве полицији исто тако се не процесуирају, па долази до емотивног набоја који резултира и оваквим трагичним исходом.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here