pixabay.com
Ilustracija

Kvar na sistemu snabdevanja električnom energijom ostavio je veliki deo Južne Amerike, uključujući Argentinu i Urugvaj, bez struje, dok se na društvenim medijima piše da su pogođeni i delovi Brazila, Čilea i Paragvaja. U međuvremenu je za 34.000 građana ponovo uspostavljena struja, dok ostali još uvek čekaju.

Argentinski sistem interkonekcije “srušio se” u nedelju ujutru i tako prekinuo dotok električne energije u celoj zemlji, a to je pogodilo i Urugvaj, saopšteno je iz argentinskog sekretarijata za energiju.

“Uzroci nisu određeni i istraga je u toku”, dodaje se u saopštenju.

Argentinska elektroenergetska kompanija “Edesur” napisala je na Tviteru da je “ogromna greška u električnom interkonekcijskom sistemu ostavila Argentinu i Urugvaj bez struje.”

Portparol Edesura Alehandra Martinez izjavila je da je u Argentini potpuno zamračenje i da je ono “bez presedana”.

– Ovo je prvi put da se tako nešto dogodilo u celoj zemlji – rekla je Martinezova.

Navodi se da je “Edesur” u međuvremenu tvitovao da je električna energija uspostavljena prema 34.000 potrošača, a da proces vraćanja struje drugim oblastima, uključujući i šire područje argentinske prestonice Buenos Ajresa potrajati nekoliko sati.

Urugvajski snabdevač električnom energijom “U.T.E”. saopštio je na Tviteruda je neispravnost u argentinskoj mreži u ostavila “celokupnu državnu teritoriju” bez struje.

Na društvenim mrežama kažu da se kvar proširio na Čile, Paragvaj i južni Brazil.

Vozovi podzemne železnice bili su paralizovani, izveštava argentinski sajt Infobae, ali da su letovi poletali i sletali, jer su aerodromi radili na agregatima.

“Edesur” je bio jedan od prvih koji je upozorio na razmere zamračenja. “Edenor”, preduzeće koje distribuira struju Buenos Ajresu i njegovom predgrađu, napisao je objavu o tome sat vremena kasnije na Tviteru.

Nakon toga je Sekretarijat za energiju Argentine rekao je da je u nekim delovima zemlje započeo rad na ponovnom uključivanju struje, ali da bi obnova celog sistema “mogla potrajati nekoliko sati”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here