Pixabay.com

Građani Južne Koreje biće u obavezi da nose zaštitne maske u vozilima javnog prevoza i taksijima počev od sledećeg utorka. Ista mera biće primenjivana i na svim domaćim i internacionalnim letovima od naredne srede, saopšteno je iz ministarstva zdravlja.

Počev od juna svi vlasnici visokorizičnih objekata u pogledu prenošenja virusa, poput barova, klubova, teretana i koncertnih hala, moraće da koriste QR kod sa pametnih telefona za registrovanje mušterija kako bi vlasti lakše mogli da ih prate kada dođe do zaraze, prenosi AP.

Poštovanje obaveznog nošenja zaštitnih maski u sredstvima javnog prevoza kontrolisaće vozači autobusa i radnici metroa, dok će taksisti moći da odbiju da prevoze putnike koji se ogluše o ovo pravilo.

Mušterije koje budu odbile da skeniraju QR kod na ulazu mesta za zabavu moraće da ručno ispišu svoje lične podatke.

Južna Koreja je prijavljivala po 500 slučajeva dnevno pre nego što je situaciju uspela da stavi pod kontrolu intenzivnim testiranjem i praćenjem kontakata zaraženih. Međutim, od početka maja došlo je do blagog porasta broja obolelih, sa popuštanjem mera socijalnog distanciranja i lepim vremenom.

U Južnoj Koreji je od početka epidemije koronavirusom zaraženo 11.206 ljudi, dok je 267 pacijenata preminulo. U poslednje vreme najveći broj novozaraženih zabeležen je u Seulu, gde je oko 200 slučajeva povezano sa noćnim klubovima i drugim mestima za zabavu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here