Južni tok je neophodan Evropi

0

Čekajući odluku: Ekonomski interes važniji od političkih prepucavanja
 

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas, i dalje je optimista da će gasovoda Južni tok biti onda kada političke tenzije padnu, te da će se Evropska unija konačno izjasniti 9. decembra na sastanku u Briselu a koji će biti posvećen upravo ovom problemu. Kad je reč o izjavama političara, kako ruskih tako i evropskih, Vuletić kaže da činjenica da velike reči izgovaraju političari, a ne stručnjaci iz oblasti energetike, već dovoljno govori da je reč o "prepucavanjima koja nemaju nikakve veze s ekonomijom".

– Ja verujem da će gradnje biti, jer je gas Evropi jednostavno neophodan. Pogledajte samo jedan podatak: Evropa je uvezla 2012. iz Rusije 132 milijarde kubika gasa, a 2013. 164 milijarde. Evropa sada troši ukupno 400 milijardi kubika gasa, a procene evropskih stručnjaka su da će joj 2030. godine biti potrebno 600 milijardi. Sad ja pitam odakle će taj gas Evropa da uveze? Odakle će dovesti tih 200 milijardi koje nedostaju – kaže Vuletić.

 

Treći paket

Treći energetski paket EU ne dopušta da dobavljač energenta bude ujedno i ekskluzivni vlasnik gasovovoda ili naftovoda, a ujedno i ekskluzivni dobavljač energenta. Rusija je nizom bilateralnih ugovora pokušala da zaobiđe ovaj problem, ali u tome nije uspela. Ali, i Evropa je pokazala da pravila igre ne važe za sve tržišne aktere podjednako.

Kad je reč o tehničkom delu spora, odnosno o famoznom Trećem energetskom paketu EU kojem Rusija nije želela da se povinuje, Vuletić navodi da postoji niz presedana, odnosno izuzetaka od tog propisa u samoj Evropskoj uniji.

Veruje u gradnju gasovoda: Vojislav Vuletić
 

– Evo primera Transjadranskog gasovoda (TAP) koji grade zajednički Britiš petroleum, azerbejdžanski SOKAR, norveški Statoil i belgijski Fluksis kao većinski deoničari. Taj gasovod, koji ide od Azerbejdžana preko Turske i Grčke, te Albanije i po dnu Jadrana do Italije, nije podvrgnut Trećem energetskom paketu. To znači da Evropa ima dvostruke aršine i da je Južni tok zaustavljen iz političkih razloga – navodi Vuletić i zaključuje:

– Evropi treba gas i ima para. Rusija ima gas, a nema para. Dva i dva su četiri i zdrava ekonomska logika će kad-tad prevladati političku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here