EPA-EFE
Vojska Južne Koreje (Foto: Arhiva)

Južnokorejska vojska je ispalila seriju hitaca upozorenja na oko 20 severnokorejskih vojnika koji su narušili međukorejsku granicu, verovatno greškom, saopštio je danas Generalštab u Seulu (JCS).

Kako je navedeno, u nedelju oko 12:30 časova po lokalnom vremenu oko 20 severnokorejskih vojnika nakratko je prešlo demarkacionu liniju u demilitarizovanoj zoni na centralnom delu granice, a zatim se vratilo na severnokorejsku stranu nakon što je južnokorejska vojska emitovala poruke upozorenja i ispalila seriju hitaca, prenosi Jonhap.

Južnokorejska vojska veruje da su vojnici Severne Koreje obavljali neku misiju unutar demilitarizovane zone i da su prešli granicu “nenamerno”.

Portparol južnokorejske vojske Li Sung-jung izjavio je da su se severnokorejski vojnici nakon hitaca upozorenja odmah vratili na svoju stranu i da Seul veruje da nisu imali nameru da napadnu teritoriju Južne Koreje.

Incident se dogodio samo nekoliko sati pre nego što je Južna Koreja nastavila emitovanje propagande preko zvučnika na granici, protiv vlasti u Pjongjangu, prvi put u poslednjih šest godina, kao odgovor na kampanju Severne Koreje da pušta balone sa smećem preko granice.

Procenjuje se da je Pjongjang od 28. maja poslao više od 1.600 takvih balona kao odgovor na letke protiv vlasti Severne Koreje koje šalju južnokorejski aktivisti.

Demilitarizovana zona između dve Koreje je jedno od najstrože čuvanih područja na svetu, sa ogradama od bodljikave žice i značajnim vojnim prisustvom sa obe strane, navodi Jonhap.

1 COMMENT

  1. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here