EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je u intervjuu „Si-En-En prima njuz“ da se obratio lično predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom o isporuci vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) njegovoj zemlji.

Prema rečima Zemana, njegov zahtev je usledio nakon što se o tome dogovorio sa premijerom Andrejem Babišem.

– Ako sam dobro informisan, taj zahtev će biti prihvaćen. Međutim, naravno, biće potrebna sertifikacija – izjavio je Zeman, dodavši da će za to biti dovoljna sertifikacija češkog Državnog instituta za kontrolu lekova.

I češki premijer Andrej Babiš je takođe u intervjuu Si-En-En prima njuz saopštio da bi ta zemlja mogla da počne da koristi rusku vakcinu i bez odobrenja Agencije za lekove Evropske unije (EMA).

– Ne možemo da čekamo EMA, kada se Rusija nije prijavila (za odobrenje). Državni institut za kontrolu lekova mora da pregleda dokumentaciju i ako je on odobri, Ministarstvo zdravlja mora da izda izuzeće… i onda, zainteresovani mogu da se vakcinišu – rekao je Babiš.

U Češkoj je proteklih nedelja došlo do porasta broja slučajeva koronavirusa, pa se ta zemlja sada svrstava među najgore na svetu po broju infekcija i smrtnosti od Covid-19.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here