pixabay.com
Foto: Ilustracija

Meteorološka agencija Indonezije upozorila je da bi drugi tropski ciklon u poslednjih nedelju dana, mogao da izazove poplave i klizišta u centralnim oblastima.

Spasioci i dalje tragaju za nestalima i žure u pomoć ostrvima u provinciji Istočni Mali Sundi, nakon što je ciklon “Serodža” u nedelju doneo kišu, prouzrokujući poplave i klizišta, prenosi agencija Rojters.

Šefica Indonežanske meteorološke agencije (BMKG) Dvikorita Karnavati je izjavila da novi ciklon, nazvan “Odet”, dobija na zamajcu i da bi mogao da pogodi provinciju Lampung na ostrvu Sumatra, kao i provincije Istočna Java i Centralna Java i ostrvo Bali.

– Ljudima se savetuje da budu oprezni zbog jakog vetra i kiše koji mogu zahvatiti neke oblasti, imajući u vidu pretnju od poplava i klizišta – izjavila je Karnavati.

Iako se ne očekuje da će “Odet” biti tako destruktivna kao “Serodža”, koji je odneo više od 163 života u istočnim delovima, iz meteorološke službe upozoravaju da bi taj ciklon mogao stvoriti talase visine i do šest metara u južnom Indijskom okeanu blizu Jave i Balija, zbog čega je apelovano na ribare da preduzmu mere predostrožnosti.

Ciklon “Serodža” je oštetio hiljade domova i raselio preko 22.800 ljudi, prema podacima indonežanske agencije za ublažavanje posledica katastrofe, dok se još 45 osoba i dalje vodi kao nestalo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime