Božić je veliki dan za ceo hrišćanski svet, a pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar su 7. januara proslavili ovaj praznik.

Tog dana veoma veselo i svečano bilo je i u Domu za stare u sidnejskoj Kabramati, koji vodi Rusko dobrotvorno društvo Sveti Sergije Radonješki. U ovoj ustanovi živi velikiu broj Srba, koji imaju priliku da kao što su to ceo život radili kod svojih kuća, obeležavaju verskje praznike u istom duhu.

Od davnina proslavu Roždestva Hristovog prate živopisni narodni običaji. U Rusiji, kao i u mnogim evropskim zemljama, Bpžić je i jedan od najvažnijih porodičnih praznika. Ljudi kite svoje kuće i ukrašavaju božićna drvca ukrasima i lamicama. Takođe, zvonjava božićnih zvona ispunnjava srca radošću i ljubavlju.

U Ruskom staračkom domu Svetog Sergija Radonješkog, Božić je tradicionalno proslavljen kao značajan događaj, jer su većina onih koji tamo žive – pravoslavci. Naročito u starosti, verski praznici se doživljavaju posebno dirljivo i emotivno i da bi se uspešno organizovala proslava, mora se pokazati promišljen i profesionalan pristup, zbog čega se posebna pažnja poklanja upravo pripremi božićnih zabava i svečanih događaja.

Organizatori su učinili sve da svaki stanovnik ove ustanove oseti raspoloženje velikog dana. Njihov glavni zadatak je bio da stvore prijatnu atmosferu koja će doneti pozitivne emocije stanarima. To su u velikoj meri olakšali banketni stolovi sa bezalkoholnim pićima i slatkišima, a enterijer je transformisan još uoči Nove godine: svetleći venčići i božićna drvca su blistali okićeni raznobojnim kuglicama.

I Božić Bata je došao da čestita i zabavi stanovnike ovog doma, a njegova pomoćnica bila je vesela vilenjakinja. Sve je počastila ukusnim perecama, a zatim je živahno odigrala specijalan ples. U ritmu muzike zaigrao je i Božić Bata, a za njim su zaigrali i sedokosi igrači, inspirisani njegovim primerom.

Očigledno je da ovi umetnici već dugi niz godina rade sa starijom publikom i tačno znaju kako da udovolje bakama i dekama.

Za mnoge stanovnike RBO ovaj dan je bio dvostruko radostan: nekima su rodbina i prijatelji došli u posetu, a drugi su otišli kući da proslave Božić s porodicom.

Oni koji su učestvovali u proslavi u domu, često su se osvrtali na prošlost i prisećali srećnih trenutaka provedenih s najmilijima.

– Kad razmišljam o Božiću, setim se svog sinčića, njegovog iščekivanja jelke i oduševljenih uzvika pri pogledu na nju, kao i narandžastih mandarina koje su bile okačene umesto ukrasa. Bio je to poseban dan, neuporediv. Žao mi je što je sve prošlost – kaže Valentina Smagina.

I Danicu Pupovac božićni praznici vraćaju u mladost.

– Sećam se dobro naše crkve u kojoj su se u Božiću održavale veoma lepe službe. Bilo je predivno – kaže baka Danica.

Pošto je Božić pre svega verski praznik, glavni događaj dana za vernike bio je dolazak oca Borisa, koji je blagoslovio stanovnike doma Svetog Sergija Radonješkog i čestitao im praznik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here