Vandalski ispadi, uvrede i pretnje su svakodnevica u odnosima naroda na prostoru bivše SFRJ i tri decenije posle rata. Nekada bratske veze deluju kao u narodnoj da komšiji crkne krava, a u političkim prepucavanjima Srbija nekako ostaje glavna meta.

Ivica Dačić, srpski ministar spoljnih poslova, zapitao se posle tri napada na Srbe u Hrvatskoj: “Hoćemo li mi i danas da živimo u plemenskim sukobima?” On je apelovao na kolege političare u regionu da se ugledaju na narod u čijim međusobnim odnosima nema sukoba ni animoziteta.

Politička vatra u regionu je davno zapaljena i gori.

Čitaoci “Vesti” odgovaraju na pitanja kad će na Balkanu prestati mržnja i mogu li plamen mržnje da ugase sadašnji lideri ili će to učiniti neke nove generacije političara.

Tomislav Perić – Vald, Švajcarska

– Na Balkanu, nažalost, nikada neće prestati mržnja. Balkan je geografsko i političko raskršće interesa, a jak i jedinstven Balkan nije u interesu ni zapada ni istoka. Narodi Balkana su podeljeni, isparčani i s njima se manipulisalo. Bivši, sadašnji i budući vladari malih balkanskih zemalja će opstajati na vlasti upravo kroz retoriku komšijske mržnje. Ne shvatam Hrvate, Srbe, Albance i izmišljenu naciju Bošnjake, koji su iz hrišćanstva prešli u islam. I oni i svi drugi pobrojani narodi neka stave prst na čelo i kažu “Život je suviše kratak, hajde da živimo s ljubavlju, poštujmo jedni druge, više kulture, to je bogatstvo.” Ni prsti šake nisu isti, ali se dopunjuju, zašto se i mi narodi Balkana ne bismo slagali i dopunjavali? U jeku stvaranja EU, Jugoslaviju parčaju?! Razbijaju na nove državice. Zašto? Balkanski mentalitet ne shvata igru koja je vekovima iza nas bila, koja je i sad, a bogami biće i sutra. Sve dok je sveta i veka izgleda, to je naše prokletstvo. Nažalost, svetski interesi i raskrsnice su na Balkanu, gde se dešavaju sudari svih mogućih vrsta, geografskih, političkih, kriminalnih, migracionih, a trenutno i klimatski sudari. Neće biti nikad mirno, niti pomirenja jer je narodima usađena mržnja i najteže je kad brat udari na brata, a to su Hrvati, Srbi, muslimani. Treba da shvate da mržnja uništava sve narode na Balkanu, a to je nekome u interes. Probudi se, moj balkanski rode. Politički vrh u svim zemljama na Balkanu igra igru velikih sila.

Vesko Bešović – Gerden, Nemačka

– Mislim da se tu i ne radi o mržnji koliko o običnom huškanju onih koji od toga izvlače materijalni i politički interes. To je trovanje koje na taj prostor dolaze izvan balkanskih granica, a onda tu nađu svoje saradnike, političare koji mute bistru vodu da bi lakše ulovili veću ribu. Mržnju i nerazumevanje među narodima Balkana može da reši samo narod sam. U svim tim državama narod treba da izađe na ulice i odlučno kaže: “Stop nacionalizmu!” Ako nacionalisti mogu da koriste medije i internet u svoje prljave svrhe, zašto to ne bi mogli da rade i antinacionalisti, kojih, uveren sam, u svim narodima ima veliki broj. Treba osnivati napredne pokrete koji bi narod aktivirali i objasnili mu da od nacionalizma koristi imaju samo pojedinci. Nacionalizam nikada nijednom narodu nije doneo nikakvu korist. Moja poruka: “Političari, ne mutite bistru vodu!”

Aleksandra Pavlović – Beč, Austrija

– Mislim da aktuelni lideri nisu u stanju da doprinesu nestanku mržnje. Radi se o liderima koji imaju nacionalističku prošlost i to u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Mržnja je međutim najveća kod Hrvata, koji mrze Srbe, Bosance, tako reći sve oko njih. Sve dok se ne budu suočili s istinom prošlosti, a to je da su bili na strani zločinaca, ne može doći do pravog pomirenja, a tako i do nestanka mržnje. Srbi su narod koji je pokazao da mnogo prašta, ali i kod nas ima mržnje prema svima oko nas, koja neprestano tinja i koja bi trebalo da nestane. To je moguće samo kroz spoznaju da nismo nebeski narod i da ne možemo mrzeti čitave narode ako nas oni mrze već da iza svega stoje samo pojedinci, koji huškaju cele nacije na sukobe.

Biljana Petrović – Vićenca, Italija

– Mržnja na Balkanu je proizvod internacionalnih sila i nasilnika, a ne samo naših internih svađa. Dok to ne shvatimo svi, neće biti mira i sloge; latinska poslovica: Divide et impera
(Zavadi pa vladaj), kod nas ne prestaje da bude na snazi.Tom metodom drugi uveliko vladaju našim sudbinama. Tako će biti dok se Balkan ne isprazni, dok svi do poslednjeg ne emigriraju u druge zemlje. Da nisu fotelje u pitanju, možda bi nam i bilo spasa, ali pohlepa svih političara na Balkanu za foteljama ne jenjava. Optimizam poslednji umire, ali po onome što se dešava možemo da zaključimo da će vrlo teško biti boljitka u narednih 20 godina.

Goran Sejmanović – Epštajn, Nemačka

– Mislim da mržnja na Balkanu neće u dogledno vreme nestati. Krivci za to su strani huškači koji nagovaraju na mržnju, ne samo nas Srbe nego i ostale nacije. To je glavni razlog. Da je malo više pameti kod svih nas, trebalo bi da se prestane sa tim stvarima. A kako vidim, trajaće to još. Političari koji su na čelu svih nacija mogli bi mnogo toga da urade jer imaju podršku većine u svojim narodima, a zašto ne rade na tome to znaju samo oni. Kao što nas ne vole Albanci, Hrvati i ostali, verovatno i među nama ima onih koji njih mrze. Ako se nastavi tim putem ne verujem da će nove generacije drugačije da se ponašaju. Svi su okrenuti protiv nas zato što smo mi Božji narod.

Žika Zarić – Masanjo, Švajcarska

– Nadam se da će jednog dana prestati mržnja među narodima bivše Jugoslavije kao i na Balkanu, ali neće tako brzo. Ovo što se dešava po Hrvatskoj su provokacije, jer oni ne vole da budemo jači i stabilniji od njih. To je namerno, ali ako ostanu ovi predsednici na čelu država, uspeće da reši nesuglasice i prilično tešku situaciju, a ako dolaze drugi, recimo neki iz opozicije, nemam poverenje u njih. Sve dok je Aleksandar Vučić na čelu Srbije, biće mira i neće biti rata. Ova opozicija što je krala i muvala, ako dođe na vlasti, vratiće nas ponovo 15 godina unazad.

Opasna je i mala varnica

Svetlana Grujičić – Beč, Austrija

– Nažalost, mržnja u našem regionu će potrajati. Napredak Srbije izaziva ljubomoru kod mnogih, pre svega našeg suseda poslednjeg člana EU, Hrvatske. Kod njih mržnja prema Srbima nikada nije nestala, samo je skrivana tokom postojanja Jugoslavije. U prošlosti su u više navrata na monstruozan način pokazali koliko nas mrze i verujem da bi i sada to učinili ako im se ukaže prilika. Zabrinjava me zbog toga naoružavanje u čitavom regionu jer mržnja nije nestala, štaviše u nekim delovima regiona se podstiče, tako da je dovoljna samo mala varnica da rasplamsa rat.