elements.envato.com
Uputstva za sigurniju i bezbedniju vožnju

Gume automobila jedini su deo vozila koji je u kontaktu sa podlogom, pa nije potrebno posebno naglašavati koliko je bitno njihovo pravilno održavanje, jer direktno utiču na performanse četvorotočkaša, bezbednost u saobraćaju i dužinu njihovog životnog veka.

Pravilno održavanje pneumatika podrazumeva redovnu proveru pritiska u gumama, kontrolu dubine šare, uočavanje oštećenja kao što su pukotine ili nejednako habanje, rotaciju, balansiranje, adekvatno skladištenje onih guma koje trenutno ne koristite…

Koje probleme stvaraju neadekvatno održavane gume?

Nepravilan pritisak može dovesti do nejednake raspodele opterećenja na točkovima, što za rezultat ima nejednako habanje guma, povećanu potrošnju goriva i smanjenu trakciju.

Važno je voditi računa o dubini šare na gumama. Ispod propisane granice dubine šare, pneumatik gubi svoje karakteristike prijanjanja na mokroj i klizavoj podlozi, što i te kako može da bude opasno.

Vizuelnom inspekcijom guma uočićete i oštećenja poput pukotina, udubljenja ili abnormalnog habanja. Na taj način možete da delujete preventivno i sprečite pucanje guma.

Rotacija guma i njihovo balansiranje takođe su važni za pravilno održavanje. Balansiranje omogućava ravnomernu raspodelu mase na svim gumama, čime se smanjuju vibracija vozila i habanje pneumatika. Balansiranje mora da obavi vulkanizer, na specijalizovanoj mašini. Rotacija guma omogućava njihovo ravnomernije trošenje i produžava im životni vek.

Moram da zamenim gume – mogu sam ili ću to prepustiti stručnjaku?

Ako ste konstatovali neki od gore navedenih problema sa gumama, ili je jednostavno vreme da pređete sa zimskih pneumatika na letnje, biće vam potrebna njihova zamena, odnosno demontaža i montaža.

Ukoliko niste sigurni da je zamena guma veština kojom vladate, prepustite ovaj posao vulkanizeru. Uostalom, neke poslove poput balansiranja svakako ne možete da odradite sami, a neophodno ga je izvršiti nakon svake montaže pneumatika. Zato, kada već morate da posetite stručnjaka za gume, prepustite mu ceo proces i budite sigurni da je posao obavljen pouzdano.

Preporuka je da gume menjate sami u slučaju nužde pod uslovom da imate adekvatno znanje i neophodne alate, a da potom prvom prilikom posetite vulkanizera, kako biste se uverili da je zamena ispravno obavljena i kako biste proverili stanje guma i uradili eventualno balansiranje i poravnanje trapa.

Vulkanizer Beograd poseduje veliko iskustvo i ima pristup svim potrebnim alatima i mašinama, kako bi vam garantovao pravilnu i sigurnu zamenu guma.

Ovde takođe možete da skladištite pneumatike koje trenutno ne koristite u takozvanom Hotelu za gume, gde će one biti zbrinute po svim standardima i u savršenom stanju spremne za sledeću upotrebu.

Zašto je toliko bitno balansiranje guma?

Ne bez razloga, naglašava se da je nakon svake montaže gume neohodno izvršiti balansiranje, odnosno uravnoteženje mase točkova. Vozilo će davati jasne signale ako postoji disbalans, a taj niz komplikacija sigurno želite da izbegnete.

Ako težina nije pravilno raspoređena, može doći do niza problema – vozilo podrhtava ili vuče na stranu, oštećuje se sistem ogibljenja, gume se brže i nejednako troše, a povećan je i utrošak goriva. Nebalansirani točkovi utiču, dakle, na stabilnost vozila i upravljanje, te udobnost u vožnji.

Ovo je scenario koji sigurno ne želite i zato je poseta vulkanizeru najpametnija opcija kada je reč o zameni guma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here