enelps.com
Rešenje za pouzdano snabdevanje električnom energijom

Nepristupačan teren i udaljenost najčešći su razlozi za nedostatak elektrodistributivnog priključka u ruralnim sredinama.

Zbog toga je često neisplativo investirati u izgradnju elektrodistributivne mreže, pa se u takvim situacijama često poseže za nabavkom dizel električnih agregata za napajanje potrošača. Međutim, troškovi u vidu potrošnje goriva i održavanja u ovom slučaju mogu da budu vrlo visoki, a kvalitet napajanja je zadovoljavajući samo za opšte potrebe.

Kada je, međutim, potrebna stabilnost i raspoloživost napajanja, određeni komercijalni i industrijski objekti zahtevaju integraciju hibridnog sistema napajanja sa elektrodistributivnom mrežom kao sekundarnim (rezervnim) izvorom.

Stručnjaci iz kompanije ENEL PS poručuju da ovi sistemi donose brojne prednosti pre svega u pogledu redundanse, pouzdanosti i stabilnosti u napajanju (čak i u najekstremnijim vremenskim uslovima),  lakog održavanja i smanjenja emisije CO2.

Hibridni sistem napajanja predstavlja kombinaciju različitih izvora električne energije. Pod primarnim izvorima podrazumevaju se sunčeva i energija vetra, a pod sekundarnim (rezervnim) elektrodistributivna mreža i/ili dizel električni agregat, koji preuzimaju ulogu redundanse u slučaju nedostatka energije iz obnovljivih izvora.

Glavni činioci hibridnog sistema napajanja su:

1. Solarna elektrana – PV paneli sa pratećim MPPT kontrolerima, prekidačkom i zaštitnom
opremom
2. Vetroelektrana – sa vetroturbinom, vetrogeneratorom, DC pretvaračem, prekidačkom i
zaštitnom opremom
3. Dizel električni agregat – kao sekundarni izvor napajanja, sa prekidačkom i zaštitnom opremom
4. Litijum-polimerske baterije (LiFePO4) – za skladištenje električne energije dobijene od strane primarnog ili sekundarnog izvora napajanja i njeno korišćenje u skladu sa potrebama i zahtevima
5. Hibridni pretvarač – za snabdevanje potrošača i dopunjavanje baterija kroz elektrodistributivnu
mrežu i/ili dizel električni agregat
6. Daljinski nadzor i upravljanje

Nedostaci hibridnog sistema

1. Veći troškovi opreme, uglavnom zbog visoke cene litijum polimerskih baterija, a samim tim i duže vreme otplate
2. U poređenju sa običnom solarnom elektranom, ovaj sistem podrazumeva kompleksniju instalaciju i više prostora
3. Potrebno je napomenuti da litijumske baterije imaju svoj vek trajanja, te je njihova zamena neophodna posle određenog vremenskog perioda. Obično se vek trajanja litijum polimerskih baterija kreće u opsegu od 7 do 15 godina, u zavisnosti od načina eksploatacije.

Princip rada hibridnog sistema napajanja

Hibridni sistem prvenstveno koristi energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, dok se energija iz elektrodistributivne mreže ili dizel električnog agregata koristi po potrebi. Razlika ili potpuno snabdevanje, u slučaju nedostatka energije iz obnovljivih izvora, ostvaruje se iz baterija koje elektrodistributivna mreža ili dizel električni agregat dopunjavaju po potrebi (u slučaju pražnjenja baterija do određene granice i nedostatka energije iz obnovljivih izvora). Ukoliko je proizvodnja iz obnovljivih izvora veća od potrošnje, višak proizvedene električne energije skladišti se u baterije.

Izgradnja hibridnih sistema

Procedura izgradnje hibridnog sistema podrazumeva prethodne radove, izradu i kontrolu tehničke dokumentacije, pripremne radove za građenje i stručni nadzor uz poštovanje svih zakona, standarda i propisa. Po završetku radova slede tehnička kontrola, priključenje i puštanje u rad kompletnog sistema, sa daljinskim nadzorom i upravljanjem. Održavanje sistema nakon puštanja u rad podrazumeva otklanjanje svih kvarova u garantnom roku, kao i servisne usluge nakon njegovog isteka.

Enel PS, Projektovanje hibridnih sistema napajanja, Izgradnja hibridnih sistema napajanja, Dizel agregati servis i održavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here