Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Borbeno vozilo "Miloš"

Uvođenjem višenamenskog oklopnog borbenog vozila pogona 4×4 „Miloš“, proizvoda domaćeg znanja i pameti, u naoružanje naših jedinica značajno će biti unapređene operativne sposobnosti Vojske Srbije.

Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse ovog borbenog vozila koje je uspešno prošlo sva ispitivanja i da se uvere u vatrenu moć, visok nivo zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.
Vozilo „Miloš“, čiji je nosilac razvoja i proizvodnje JP Jugoimport – SDPR, može se koristiti za patrolu i izviđanje, kao komandno ili sanitetsko vozilo, zatim za protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije.

Standardna verzija predviđena je za posadu od osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila s mogućnošću brzog iskrcavanja ili ukrcavanja kroz zadnja vrata ili zadnju rampu pokretanu hidraulički, dok je za četiri člana posade u prednjem delu obezbeđen ulazak i izlazak iz vozila kroz bočna vrata.

Osnovni koncept vozila predstavljaju samonoseće oklopno telo, savremeni sklopovi pogona i prenosa snage i nezavisni sistem oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu od 14 t. Dizel motor CUMMINS ISB 300 snage 300 KS, automatski menjač Allison 3500 SP i ostale komponente sistema za prenos snage omogućavaju vozilu brzinu kretanja više od 110 km/č. U slučaju oštećenja pneumatika točkovi sa takozvanim „run-flat“ ulošcima omogućavaju kretanje vozila do 50 km, a osim toga imaju i mogućnost centralnog upravljanja pritiskom u pneumaticima.

Borbeno vozilo „Miloš“ ima pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem tokom protivzasednih dejstava, osmatračke prozore zaštićene balistički, zatim sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu i komandno-informacioni sistem, kao i kamere za noćno osmatranje i vožnju.
„Miloš“ može biti opremljen i daljinski upravljanom borbenom stanicom naoružanom mitraljezom kalibra 12,7 mm, za dejstvo danju i noću, zatim raketnim sistemima PVO, sistemom protivoklopnih vođenih raketa velikog dometa od 5 do 8,5 km, raznim vrstama ručno upravljanih oklopnih turela naoružanih mitraljezima i bacačima granata, kao i optoelektronskim termovizijskim i televizijskim i radarskim sistemima za osmatranje i kontrolu granica koji su montirani na teleskopskim stubovima različitih visina.
Oklopno telo od pancirnih čeličnih limova u osnovnoj verziji omogućava veoma visok nivo balističke zaštite i veoma visok nivo protivminske zaštite, a dodatna balistička zaštita je modularnog tipa. Konstrukcijom je omogućena brza zamena oštećenih ploča dodatnog oklopa u poljskim uslovima i postizanje različitog nivoa zaštite kombinovanjem balističkih ploča dodatnog oklopa, u zavisnosti od njegove namene. Na krov je ugrađeno šest bacača dimnih kutija kalibra 82 mm.
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće da ulažu u domaće znanje i domaću pamet, da opremaju jedinice najsavremenijim sredstvima u skladu s potrebama i da dalje jačaju operativne sposobnosti.

2 COMMENTS

  1. “Kako će borbeno vozilo „Miloš“ uticati na operativne sposobnosti Vojske Srbije..”
    – Po mom misljenju, nece nikako uticati – iz prostog razloga sto Srbija nema indistrijske kapacitete
    za proizvodnju ekonomski isplativog broja vozila (bar par stotina). Jedno od resenja je da se proizvodnja ustupi nekoj drzavi koja ima jaku auto/industriju (ili proizvodnju kamiona) ali nema u ponudi ovakav tip vozila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here