pixabay
Ilustracija

Škole sa manjim brojem učenika organizovale su nastavu u školi i za više razrede.

Na jučerašnjem zasedanju Kriznog štaba doneta je odluka da za učenike osnovnih i srednjih škola drugo pologodište počne 18. janura kada je i planirano.

Međutim, još nije opredeljeno po kom modelu će školstvo funkcionisati u narednom periodu, a ta odluka bi trebalo da bude doneta danas.

Kako sada stoje stvari, za osnovce nema dileme, oni će svakako 18. januara nazad u školske klupe, kao i pre raspusta. Otvoreno je, međutim, pitanje kakva će konačna odluka biti kada su u pitanju srednjoškolci.

Nadležni su se praktično opredeljivali između dve opcije – one koja je bila na snazi uoči raspusta i u piku trećeg talasa, i druge koja je važila od samog početka ove školske godine.

Prva opcija je bila da stariji razredi osnovnih škola, odnosno đaci koji su peti razred i strariji, kao i srednjoškolci nastave da prate onlajn nastavu. U ovom slučaju, koji je bio na snazi i pre zimskog raspusta, u škole bi išli samo đaci od prvog do četvrtog razreda. Od toga će se, kako sada stoje stvari, odustati.

Druga opcija, koja je u opticaju, važila je od početka školske godine do drastičnog skoka broja obolelih u trećem talasu. Prema toj opciji, kojoj je Ministasrtvo prosvete bliže, đaci starijih razreda osnovnih škola kao i srednjoškolci išli bi u škole kombinovano, po grupama. Đaci do 4. razreda i u ovoj opciji nastavalju po starom.

Za osnovce od petog do osmog razreda nastava po kombinovanom modelu podrazumeva jedan dan u školi, a jedan onlajn (odeljenje se deli u dve grupe, jedna grupa ide ponedeljak, sreda i petak, a druga utorak i četvrtak, a naredne nedelje se rotiraju), a za srednjoeškolce nedelju dana uživo, a nedelju dana onlajn.

Škole sa manjim brojem učenika organizovale su nastavu u školi i za više razrede.

Konačna odluka biće doneta danas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here