Printscreen/Youtube

Povodom Vaskrsa koji se ove godine praznuje 2. maja, donosimo savete kako jaja pravilno skuvati i obojiti prirodnim bojama.

1. Lukovina

Najstariji način bojenja jaja u crvenu boju. Sve što treba da uradite jeste da šerpu napunite ljuskama crnog luka, dodate vodu (dva litra na 10 jaja), dve kašike soli i kašiku sirćeta.

Skuvajte jaja u ovoj vodi na uobičajen način – kad proključa, ostavite da vri maksimalno deset minuta na umerenoj temperaturi, a potom sklonite sa vatre i ostavite jaja da se u lukovini potpuno ohlade. Ako su ljuske pretežno tamne, nemojte da ih ostavite predugo u vodi, jer može da se desi da jaja postanu braon.

Ako želite da vaša crvena jaja imaju najlepše prirodne šare, prethodno ih ukrasite travčicama i umotajte u tanke hulahopke.

2. Sok od višanja

Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod lukovine – stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.

3. Cvekla

Evo načina da iskoristite i sok od cvekle koji vam ostane u tegli nakon što pojedete sočne plodove. Postupak je isti kao kod soka od višanja. Ako želite nežnije nijanse crvene, sok od cvekle razblažite sa malo vode.

4. Mlevena paprika

Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.

Ispravan postupak kuvanja

Neki uskršnja jaja kuvaju petnaest minuta, drugi pola sata, jedni se zaklinju u potpuno sveža jaja koja su pre nekoliko minuta doneli iz kokošinjca, drugi preferiraju kupovna, a postoje i oni koji jaja sa zelenom ivicom oko žumanceta ne žele da jedu.

Šta je istina?

Jaja ne bi trebalo da budu prestara, ali ako su suviše sveža, teže ćete ih oljuštiti. Ako ne želite da trošite previše vremena na ljuštenje, izaberite jaja koja su stara najmanje 7 dana.

Prirodna crvena

Jaja u ovim bojama možete dobiti dužim ili kraćim umakanjem jaja u sok od brusnice ili šipka, smrznute, mlevene maline, u soku od trešnje ili višnje ili pomoću kompota od višnje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime