pixabay.com

Psi često skrivaju bol pa je vlasnicima potrebno neko vreme pre nego što primete da sa njihovim ljubimcem nešto nije u redu.

Ovo su pet znakova kojima psi pokazuju da osećaju bol ili određenu vrstu nelagodnosti. To uveliko može da olakša prepoznavanje problema pre nego što bolest izmakne kontroli.

Nedruštveno ili agresivno ponašanje

Vlasnici poznaju svoje pse i njihove osobine pa vrlo brzo mogu da primete ako se pas ponaša drugačije. Kada inače miran pas počne da se ponaša agresivno, to je jasan znak da se nešto događa. Psi koji su u bolovima takođe će se skrivati i izbegavati kontakt sa drugim psima i ljudima.

Promene u navikama ishrane i spavanja

Ako pas spava puno više nego što je to obično činio i slabije jede ili pije, vlasnici moraju brzo da reaguju. S druge strane, ako pas pije vodu češće nego obično, to može da znači bolest poput dijabetesa.

Glasniji je nego inače

Psi koji osjećaju bol lajaće, režati i zavijati više nego inače. Vlasnici bi trebalo psa da dodiruju po telu i pažljivo da posmatraju na kojem delu se njihov ljubimac uznemiri ili počne da laje.

Lizanje

Ako primetite da vaš pas neprestano liže šape, velika je verovatnoća da pokušava da se umiri. Takođe, psi će lizati rane, pa čak ih i gristi. Psi ližu mesta koja ih bole, jer pokušavaju da ih očiste i učine da bol nestane.

Teško i neusklađeno disanje

Ako pas nije imao nikakvu fizičku aktivnost a ipak dahće, verovatno ga boli. Plitko disanje takođe može da znači da oseća bol i ne može dublje da udahne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here