Pixabay

Ako ste ikada pokušavali da napravite savršen gulaš, znate koliko to može biti izazovno. Iako postoje brojni recepti i saveti, mnogi od nas prave istu grešku koja može značajno uticati na ukus i kvalitet jela.

U ovom članku, otkrićemo vam jednostavan trik koji će vaš gulaš podići na novi nivo. Bez obzira na recept koji koristite, ovaj korak na početku kuvanja može napraviti ogromnu razliku. Saznajte kako da izbegnete uobičajene greške i pripremite gulaš koji će oduševiti svakog ko ga proba.

Najčešća greška u pripremi gulaša

Ako želite da unapredite svoje veštine pripreme gulaša, ne morate da tražite recepte. Svaki recept će biti dobar ako promenite jednu stvar. Veoma je jednostavno i radi se na samom početku, tako da nećete zaboraviti da primenite ovaj mali trik u žaru kuvanja.

Karamelizacija mesa je ključna

Dakle, ono što razlikuje prosečnog od odličnog je dubina ukusa, a to se može postići samo ako se meso koje koristite od samog početka dobro prepeče. Na masti ili na ulju, nije bitno. Važno je da na svakoj kocki mesa napravite ukusan karamelizovani sloj i zato je preporučljivo, ako kuvate u manjoj šerpi ili spremate veću količinu čorbe, da ovaj korak radite u serijama.

Zašto je karamelizacija mesa važna?

Ovaj karamelizovani sloj je veoma važan: ne samo da pojačava i produbljuje ukus jela svojom jedinstvenom aromom, već i čini barijeru između sosa u kome se meso kasnije kuva i unutrašnjosti mesa, čuvajući sokove od mesa. Rezultat je ukusan gulaš  čija je svaka kockica mesa prava bomba ukusa, a istovremeno je mekana i sočna baš onako kako želite. Čak i ako se setite da na vreme uvaljate meso u začine i pustite da ih upije…

Izbegnite ovu čestu grešku

Ali ništa od toga nećete moći ako dinstate meso zajedno s lukom. Luk pušta tečnost tokom dinstanja, a ta tečnost natapa meso, zbog čega se kuva, umesto da se prži. Nešto bolja opcija je da luku dodate meso kada je već omekšao i uhvatio boju, ali tada rizikujete da vam luk počne da gori.

Pravilna priprema luka i dodavanje mesa

Nakon što završite sa obradom mesa, izvadite ga i na istu masnoću dodajte seckani crni luk. Ako radite u serijama i želite da uštedite vreme, onda u sledećem loncu prodinstajte luk, a kada je lep i mekan te poprimi atraktivnu zlatnobraon boju, dodajte beli luk, šargarepu i celer, a kada ih propržite, dodajte koncentrat paradajza, sačekajte da malo potamni, prelijte vinom i tek onda dodajte meso.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here