pixabay.com

Muka vam je od nasrtljivih trgovaca koji vas zivkaju i nude najrazličitije ponude, akcije, popuste i promocije, nude ovakve i onakve usluge? Novi Zakon o zaštiti potrošača trebalo bi da reši i ovaj problem.

Naime, kako iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija objašnjavaju za B92.net, potrošači koji ne žele da primaju pozive trgovaca u svrhu prodaje i promocije, mogu da podnesu zahtev operatoru elektronskih komunikacija sa kojim imaju zaključen ugovor, da im se telefonski broj, fiksni ili mobilni, upiše u Registar “Ne zovi”.

– Potrošač jednim odlaskom kod svog operatora može podneti zahtev za upis u registar, dok je operator dužan da upiše podatke potrošača u registar u roku od 7 dana od dana kada je primio zahteva potrošača – kažu u tom ministarstvu.

Zabrana trgovca da upućuje pozive/poruke telefonom potrošačima čiji su telefonski brojevi upisani u pomenuti registar potrošača odnosi se na svako obraćanje potrošačima koje se izvršava putem telefonskog broja bez obzira na način obraćanja (poziv, MMS, SMS…).

– To znači da je trgovac dužan da pre nego što pozove potrošača u svrhu promocije i/ili prodaje telefonom proveri da li je potrošač upisao svoj broj u Registar. Trgovac koji kontaktira potrošača radi promocije i/ili prodaje telefonom, a potrošač nije dao svoj pristanak i čiji broj se nalazi u Registru ‘Ne zovi’, biće prekršajno sankcionisan – napominju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Registar će biti javan u delu koji se odnosi na brojeve telefona i datum upisa u registar.

– To znači da će trgovac moći da upiše pojedinačni broj telefona potrošača koga planira da kontaktira u svrhe promocije i/ili prodaje telefonom i dobije informaciju da li je traženi broj upisan u Registar – pojašnjavaju.

Kazne

Trgovac koji pozove potrošača u okviru promocije i/ili prodaje telefonom uprkos tome što se potrošačev broj nalazi u Registru i za koji nije dobio pristanak za direktno oglašavanje biće prekršajno sankcionisan.

– Predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 dinara za pravno lice, za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 8.000 dinara, a za preduzetnika u iznosu od 30.000 dinara” – kažu za B92.net u resornom ministarstvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here