pixabay.com

Sezona slava je uveliko u toku, a uskoro nam stižu i praznici.

Zato, ovo je doba godine kada domaćice najviše prave najrazličitije kolače.

Ukoliko ste od onih koje za slavu ugoste mnogo gostiju, verujemo da određenu količinu kolača pripremite i po nekoliko dana unapred, pogotovo ako slavite i drugi i treći dan slave.

U slučaju da imate običaj ovo da radite, verujemo da će vam saveti o čuvanju raznih vrsta kolača biti i više nego korisni.

Evo kako da ih održite svežim čak i posle slave.

Hrskavi kolačići

Ovi kolačići nikako ne podnose vlagu, jer ih ona omekšava, a samim tim i gube na hrskavosti. Preporuka za njihovo čuvanje jeste da ih odložite u hermetički zatvorenu posudu i da ih u nju nikako ne stavljate pre nego što se skroz ohlade.

Kolači od kiselog, prhkog ili lisnatog testa

Ove kolače je najbolje zamrznuti, ali prie nego što to uradite, ostavite ih oko pola sata u frižideru, pa ih tek onda premestite u zamrzivač. Na taj način ćete očuvati prhkost testa.

Štrudle ili kuglof, keks sa punjenjem

Polovinu isečene jabuke ili krišku hleba stavite u posudu, a zatim u tu posudu odložite mekane kolače koje želite da čuvate. Hleb i jabuka deluju kao ovlaživač i produžiće svežinu kolačima.

Kremasti kolači

Ovakve kolače ne bi trebalo da držite u frižideru duže od tri dana. Najbolje bi bilo da ih prekrete masnim/pek papirom, da ih upakujete u kesu ili posudu, a zatim da ih zamrznete. Kada budete planirali da ih poslužite, ostavite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi i biće kao sveži.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here