Pexels
Ilustracija

Kožu lica je jako važno negovati tokom hladnih dana, pogotovo da bismo sprečili njenu dehidrataciju.

Vazduh, tokom hladnijih meseci, postaje suv na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru, a sve zbog upotrebe radijatora, odnosno grejanja.

Barijera, kada koža počne da gubi vlagu, može da se naruši, a to može da prouzrokuje povećanu osetljivost, suvoću i iritaciju. Zbog toga je ključno da tokom jeseni promenite rutinu nege kože ukoliko želite da ona bude zdrava tokom cele godine.

Veoma osetljivu kožu hidrirajte kolagenom ili aloe verom

Ljudi sa osetljivom kožom ili stanjima kao što su psorijaza ili ekcem mogu da dožive peckanje ili osetljivost danima (čak i nedeljama) u prelazu iz leta u jesen.

– Najbolje što možete da uradite jeste da hidrirate kožu eteričnim uljima, serumima i kremama. Nahranite kožu elastinom i kolagenom da biste pomogli u procesu oporavka. Pokrijte kožu hladno obrađenom alojom i kremama – savetuju stručnjaci.

Odlučite se za bogatiju hidratantnu kremu

Zbog promena u okruženju, važno je da pre spavanja pređete na gušću hidratantnu kremu. Moramo da preduhitrimo promenu vremenskih uslova tako što ćemo koži dodati više vlage i pomoći joj da je zadrži.

Koristite hidrantnu kremu za usne i kreme za deo oko očiju

Ako ove dve stvari već nisu deo rutine, trebalo bi da budu tokom hladnijih meseci. Baš kao i prelazak na gušću hidratantnu kremu, dodavanje ovih proizvoda hidrira usne i kožu oko očiju. Naša koža ne voli nagle prelaze, a dodavanje krema za usne i oči pomaže u ovoj tranziciji, ističu stručnjaci.

Nemojte često koristiti pilinge i retinoide

Smanjite upotrebu pilinga i retinoida. Vlažnost i visoke temperature leti obično ublažuju iritirajuće dejstvo lokalnih retinoida i pilinga, verovatno zbog povećane masnoće kože.

Nastavite da koristite SPF

Iako je UV zračenje najjače tokom leta, ono je i dalje prisutno tokom četiri godišnja doba. Kremu za sunčanje treba koristiti tokom cele godine, jer pomaže u smanjenju efekata UV zračenja, koje ubrzava i povećava rizik od raka kože. Dermatolozi preporučuju da se pridržavate dnevnog SPF faktora od 30.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here