Pexels

Nega zanoktica važan je deo manikir rutine, zato i njima posvetite malo vremena.

Lepi i negovani nokti važni su isto koliko i negovana kosa ili koža lica. Ali pre nego što posegnete za omiljenim lakom za nokte, setite se zanoktica i posvetite im malo vremena.

Svi smo iskusili koliko zanoktice umeju da budu bolne ukoliko se ne održavaju kako treba, da ne govorimo o tome koliko ružno izgledaju na negovanim rukama. U nastavku pročitajte nekoliko saveta kojih se treba pridržavati kako bismo uvek imali lepe i uredne nokte i zanoktice.

Nega zanoktica

Ne secite ih

Jedan od najpoznatijih saveta koji vam svako može dati jeste da nikada ne sečete zanoktice. One imaju funkciju da zaštite nokte, pa ukoliko ih previše isečete postoji rizik da će doći do infekcije u ovoj oblasti, a to vam nikako ne treba.

Potisnite ih

Ukoliko želite da uklonite zanoktice, dermatolozi savetuju da to uradite tako što ćete ih potisnuti, ali pod uslovom da to uradite kako treba. Veoma je važno da koristite pribor koji je odgovarajući za to i da budete nežne kako ne biste pokidale ili na drugi način oštetile koren nokta.

Hidrirajte ih

Veoma je važno da ih redovno mažete, baš poput ostatka svoje kože. Bilo bi dobro ukoliko biste koristili kremu koja je namenjena baš za negu zanoktica, ali posao će dobro odraditi i neka masnija krema. Mažite ih obavezno uveče pre spavanja, a možete i nekada u toku dana ako znate da nećete ponovo kvasiti ruke.

Koristite skidač laka za nokte bez acetona

Izbegavajte skidač laka za nokte sa acetonom, jer on dodatno isušuje područje oko noktiju. Koristite one na uljanoj bazi i vaše zanoktice će procvetati.

Nosite rukavice

Ne stalno, naravno. Ali većina dermatologa savetuje da se koriste zaštitne rukavice kada se pere posuđe ili čisti kuća. Sredstva za čišćenje, kao i deterdžent za sudove dodatno isušuju kožu ruku, pa tako i zanoktice. Zato kupite par gumenih rukvica i u akciju.

Ne grizite ih

Grickanje noktiju i zanoktica je ružna navika koje se svakako treba rešiti. Tako ćete samo stvoriti pogodono tle za razvijanje infekcija, a s obzirom na to da vam ruke nisu uvek čiste, možete i naneti nešto u organizam preko usta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here