pixabay.com

Savetnica za mobilne zaposlene u Štutgartu Šejla Vojić objasnila je za Al Džaziru Balkans proceduru posle stupanja na snagu novog zakona u Nemačkoj.

Hiljade radnika sa područja Zapadnog Balkana s velikim željama i nadama očekuju 1. mart, kada će u Nemačkoj stupiti na snagu novi propisi za kvalifikovanu radnu snagu. Novi zakon proširuje mogućnosti za kvalifikovane stručnjake iz država van Evropske unije da dođu u prvu ekonomiju Evrope radi zapošljavanja.

Mnogima od njih će biti potrebna pomoć osoba kao što je Šejla Vojić, koja je savetnica za mobilne zaposlene u projektu Faire Mobilitat “Pravedna mobilnost – socijalna, pravedna i aktivna sloboda kretanja radnika” Saveza nemačkih sindikata (DGB) u Štutgartu. Ovaj projekat se zalaže za poboljšanje uslova rada u Nemačkoj, a u fokusu mu je podrška zaposlenima, posebno iz država Srednje i Istočne Evrope.

Oko 1,4 miliona otvorenih radnih pozicija u Nemačkoj

– Pravilo o Zapadnom Balkanu, koje je još uvek na snazi do 31. decembra 2020, nije uslovljavalo kvalifikovano stručno obrazovanje ili visokoškolsku diplomu, što je kod novog zakona o doseljavanju stručnjaka slučaj. Ovaj novi zakon se ne odnosi samo na osobe s visokom školskom spremom, nego i na sve one koje pronađu zaposlenje “koje odgovara njihovoj kvalifikaciji”. Ono što je pozitivno je ukidanje kriterijuma prema kojem kompanija prvo mora da pokuša da za određenu radnu poziciju pronađe osobu u Nemačkoj ili EU, pa tek onda dolaze u obzir kandidati van Unije – objašnjava Šejla Vojić.

– Broj otvorenih radnih pozicija u Nemačkoj kreće će oko 1,4 miliona. Najviše se traže radnici u oblasti zdravstva i nege, doktori, fizioterapeuti i medicinske sestre, IT-stručnjaci, inženjeri i zanatlije u građevinskoj industriji, potom stručnjaci u vazduhoplovstvu, mehatronici, elektrotehnici, energetskoj tehnologiji i drugim MINT zanimanjima – ističe ona.

Vojić kaže da je važno prvo izvršiti priznavanje kvalifikacije, a tek onda podneti zahtev za vizu i navodi da stručna radna snaga koja je starija od 45 godina treba da predoči ugovor o radu sa određenom minimalnom zaradom ili dokaz o adekvatnom osiguravanju sredstava u starosti.

– Do sada je problem bio dugotrajan proces dobijanja viza i druge dokumentacije. On bi sada trebalo da bude ubrzan, ali svakako ćemo u narednom periodu videti kako će celokupan proces teći kada novi zakon stupi na snagu – zaključuje za Al Džaziru Balkans Šejla Vojić.

Celokupan tekst možete pročitati ovde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here