A. Čukić - Vesti
Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Foto: Arhiva)

“Koliko vidim ne postoji nikakav plan za izlazak iz krize dijaloga Beograda i Prištine”, komentariše Džejms Ker-Lindzi, profesor političkih nauka na londonskom Univerzitetu Sent Meri, šanse za nastavak dijaloga Kosova i Srbije nakon što je otkazan samit u Parizu, prethodno planiran za 2. jul.

Skup zamišljen kao nastavak “Berlinskog procesa” (međunarodna inicijativa sa ciljem proširenja EU na Zapadni Balkan), otkazao je francuski predsednik Emanuel Makron. Time je i propuštena prilika za još jedan pokušaj podsticanja Kosova i Srbije da se vrate dijalogu.

Ipak, Ker-Lindzi se ne slaže u potpunosti sa ocenama da posle neuspeha pariskog samita, inicijativu u podsticanju pre šest godina započetog briselskog procesa preuzimaju SAD.

– Trenutno je za obe strane, Beograd i Prištinu, Vašington poželjniji partner od EU. Ali tako ne bi trebalo da bude. Ključna uloga mora biti na Evropskoj uniji, ali Unija ne bi trebalo da bude slaba. Mišljenja su duboko podeljena po pitanju toga u kom stanju je dijalog i na čemu bi fokus trebalo da bude. Tako da su SAD preuzele vodeću ulogu, ali naravno to bi trebalo da bude pitanje prijema novih članica u Evropsku uniju. Dakle, na kraju krajeva ono što imamo je haos. Cela priča je zaista loše vođena – kaže Ker-Lindzi i dodaje:

– I to je razlog što umesto da Nemačka i Francuska kažu “vidite dokle god je tu ova Evropska komisija ona ima autoritet i mi je podržavamo” oni to ne rade. Umesto toga oni lansiraju sopstvene inicijative. Mislim da je to veoma loše. Oni bi morali imati zajedničku agendu kada je reč o Zapadnom Balkanu. Trenutno izgleda da Nemačka više želi da pokaže da je ujedinjena u stavu sa Francuskom, nego što strateški razmišlja šta je dobro za Zapadni Balkan. Sve to deluje pomalo smešno – ističe Ker-Lindzi.

5 COMMENTS

  1. Nema krize dijaloga, jer se sa teroristima i kriminalcima ne pregovara a pogotovo ne ako je u pitanju vlastita teritorija, suverenitet, intrgritet, kulturna Bastian i istorija vlastitog postojanja. Bez obzira na sve pritiske koji dolaze upravo od zlocinaca koji su sve ovo i zakuvali tj. omogucili (nezakonitim zlocinackim bombardovanjem osiromasenim uranom) uz nezakonitu podrsku Albancima na tudjoj teritoriji do Dana danasnjeg i najverovatnije u blizoj buducnosti. Ali sigurno ne dovijeka , Sa ovim pismom u ime naroda ujedno zamoljavam nase politicke predstavnike da prestanu sa bilo kakvim dijalogom i da se pridrzavaju rezolucije 1244 bez ikakvi ustupaka.

    • Secam se nekad neste hteli da spominjate rezoluciju1244 sada se drzite za tu skapanu rezoluciju setise malo koji teror i genocid ste pocinili stace nam te pregovore mismo vas pobedili i maknuli sa nase dardanije kraj vase ere

  2. Dialog treba da se prekine obavezno i podhitno. Ovo treba da ide na sudjenje na svedski sud gde treba doneri odluku na sud. I da se postuje dogovori sto je napisano 1244. Pa kad se zakljuca da je kako i jeste da se dodje do dogovor.

    I naravno da se zakljuci da svi sto su upisani udogovor 1244 plate ostetu srbiju sto su takse 100% posto nepostuju dogovor. Sajonara

  3. Dialog nama ne treba s vama smo dialog zavrsili99 kada smo vas maknuli odavde takse su spontane jer necemo s nase pare davi se nauruzavate viste nista bili ali jos nistaaaaaa ste postali

  4. kako izaći iz krize.pa ta kriza traje već 100 godina i više pa se ne može ni rešiti za jedan dan.A da se dijalog i pregovori mogu voditi s kri,minalcima i zl,očincima to je prosto neverovatna predpostavka.Oni imaju podršku svojih mentora,jer da nije tako davno bi prali WC po za,tvorima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here