pixabay.com

Italijanski arheolog uporedio je erupciju Vezuva 79. godine sa bacanjem atomske bombe u Drugom svetskom ratu.

Arheolog Domeniko Kamardo kaže da destrukcija Pompeje i obližnjeg Herkulaneuma u erupciji Vezuva 79. godine može da se uporedi sa sudbinom Hirošime na koju je bačena atomska bomba u Drugom svetskom ratu.

Vrelina piroklastičnog talasa koji je izleteo uz vulkana bila je između 400 i 500 stepeni Celzijusa, zbog čega je krv u telima stanovnika bukvalno proključala.

– Ostaci žrtava koje smo pronašli su u sličnom stanju kao što su prošli stanovnici Hirošime. Stvarno steknete osećaj horora i tragedije – istakao je Kamardo, arheolog iz konzervacionog projekta Herkulaneum.

Kamardo je napravio poređenje dok je opisivao delimično unakaženo telo žrtve koja je pronađena na plaži drevnog grada u oktobru.

Arheolozi veruju da je čovek, uzrasta od 40 do 45 godina, skončao na nekoliko koraka od vode pokušavajući da pobegne od erupcije.

U ruci je držao malu torbu sa drvenom kutijom, iz koje viri prsten od gvožđa ili bronze.

– Moguće da je bežao sa svojim dragocenostima. Pronašli smo i druge predmete poput ostataka tkanine, koje moramo pažljivo da odstranimo pre nego što možemo da ih proučimo – objasnio je Nuncija Laino, konzervator koji će raditi analizu na ostacima kada budu premešteni u laboratoriju.

Kosti su crvenkaste boje od žrtvine krvi, objasnio je Frančesko Sirano, direktor arheološkog parka Herkulaneum.

Ostaci čoveka pronaćeni su u okviru prvog arheološkog iskopavanja u poslednjih 30 godina u Herkulaneumu, manje poznatom lokalitetu blizu Pompeje.

1 COMMENT

  1. Prirodna katastrofa
    Nego sta je sa onim mestom gde su kosti rasute Po celom predelu I Koji je visoko radioaktivan….? I to se drzi u tajnosti, jel?
    Tamo gde se dogodilo Nesto pre mnogo vremena, a cini se da nije prirodno!
    Mi tada nismo znali sibica sta je !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here