EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

„Izjava bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića o statusu Republike Srpske dolazi u danu kada se u svim medijima moglo čuti i pročitati o zločinima na Kosovu terorističke OVK nad nedužnim srpskim civilima koje su ubijali zbog trgovine ljudskim organima“, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je to rekao agenciji Srna komentarišući Izetbegovićevu izjavu da se „status Kosova ne može dovoditi u vezu se eventaulnim statusom Srpske, jer je i na Kosovu i u BiH ista strana počinila zločine, genocid i dovela do intervencije NATO-a koja je zaustavila užasno nasilje nad nesrbima“.

– Srbi kojima su vađeni organi uhvaćeni su na teritioriji Srbije, a ne Albanije i to bi Izetbegović morao da zna. Nije valjda toliko naivan da veruje u to što priča da na svega nekoliko stotina kilometara mogu važiti dvostruki standardi, pa jedno važi za Kosovo, a nešto sasvim drugo za Republiku Srpsku – istakao je Dodik u intervjuu Srni.

On je ocenio da je “bezobrazna” teza da su isti i na Kosovu i BiH činili zločine, a da su s druge strane bila “nenaoružana nevinašca”, prenosi RTRS.

– Ta teza i dolikuje sinu (nekadašnjeg bošnjačkog lidera) Alije Izetbegovića koji je po sopstvenom priznanju žrtvovao mir za BiH. Bakir Izetbegović danas govori o interpretacijama od kojih malo pomalo odustaje sve više ljudi u svetu, shvatajući da „istina“ iz devedestih godina i nije čista – rekao je Dodik.

On je, povodom Izetbegovićeve tvrdnje da „nema istorijskih, pravnih ni moralnih pretpostavki za samostalnost Republike Srpske“, naglasio da je ona već samostalna i po svim standardima ima elemente države.

Dodik je podsetio da su 1995. godine u Dejtonu očigledno uvažene i moralne i istorijske pretpostavke i u Dejtonski sporazum ugrađena i odredba da je Republika Srpska samostalan entitet sa svojom skupštinom, vladom, predsednikom, policijom i mnogim drugom institucijama.

– Kada govori o moralnim pretpostavkama, Izetbegović valjda misli na Bošnjake koji su ginuli za BiH, ali zaboravlja da ni Srbi, ni Hrvati nisu ginuli za BiH, a borili su se na kućnom pragu. Srbi su se borili za svoja vekovna ognjišta i u najvećoj meri ih odbranili. Istorijski smo bili tu i kad Bošnjaka uopšte nije bilo tako da ne bi bilo loše da Izetbegović prelista istorijske čitanke – zaključio je Dodik.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime