Prinstscreen/Youtube

Mlad, zreo, u drvenim bačvicama, a najlepši kada se namaže na vruću pogaču… To je nadaleko poznat kraljevački kajmak. Ovakav opis nije novina, jer o njegovom specifičnom i neodoljivom ukusu, ljudi iz regiona, čitav vek iza nas, upravo ga ovako opisuju: “Mlad, a zreo, u kombinaciji sa vrućim hlebom”. Ali, malo ko zna da je ustvari njegovo pravo ime bilo “Žički kajmak” i da je još 30-ih godina prošlog veka bio brendiran.

U vreme između dva svetska rata ovaj kajmak je promovisan širom Kraljevine Jugoslavije. Najinteresantnije je da to radila jedna hrvatska firma, koja je na svojim “flajerima” opisivala gde se pravi najbolji kajmak.

“Kako se u okolini Kraljeva pravi najbolji kajmak, odlučili smo da donesemo na tržište ovaj špecijalitet pod markom ‘žički kajmak’. On je umereno slan, te imade blago pikantan ukus i predstavlja zbog toga špecijalnu robu, i uvek je jednoličnog ukusa. Neoštećena zelena pasica sa natpisom ‘Pravi žički kajmak’, koja je prilepljena preko poklopca, daje garanciju da je roba originalna”, pisalo je u tadašnjoj reklami, navodeći da slika na etiketama predstavlja manastir Žiču pored Kraljeva.

Prirodni uslovi su presudan faktor koji doprinosi kvalitetu ovog kajmaka. Kraljevački kajmak je prepoznatljiv brend zbog duge tradicije u ovim krajevima, ali i zbog samog kvaliteta proizvoda, pa je odavno prisutan na tržištu.

Nekad su domaćice tokom nedelje sir i kajmak spremale za pijacu u Kraljevu, na koju su obično odlazile petkom kada je u Kraljevu pazarni dan. Mira Simović iz Cvetaka kaže da je krajem 90-ih prodavala trideset kilograma kajmaka za jedan pijačni dan.

– Tada sam prodavala sve što donesem – priseća se Mira, koja već odavno kajmak proizvodi samo za potrebe porodice.

– Danas su retki oni koji su naučili od svojih roditelja kako se pravi kajmak. Plašim se da će ovaj kraljevački recept vrlo brzo nestati – priča Mira, tužno odmahujući glavom.

Kilogram ovog kajmaka se na kraljevačkim pijacama prodaje između 800 i 900 dinara za kilogram.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here