Youtube/Printscreen

Izumiranje najvećeg primata na svetu gigantopitekusa, pre 215.000 do 295.000 godina, povezano je sa klimatskim promenama, ukazuju nedavno objavljeni rezultati kineske naučne studije.

Studija sprovedena u Kini otkrila je da gigantopitekus, džinovski primat koji je izumro pre 215.000 do 295.000 godina, nije uspeo da se prilagodi životnoj sredini koja se našla pod uticajem naglih klimatskih promena, što je rezultiralo nestankom ove vrste sa Zemlje, prenosi turska agencija Anadolija.

Studija koja je objavljena u časopisu Nejčer (Nature) bavi se izumiranjem gigantopitekusa, poznatog i kao “Gigantopithecus Blacky”, uprkos tvrdnjama kriptozoologa da je ova vrsta mogla da opstane kao čuveni Bigfut ili Himalajski Jeti.

Alper Jener Javuz, antropolog sa Turskog univerziteta Burdur Mehmet Akif Ersoi, objasnio je za Anadoliju detalje u radu zoologa koji su pokušavali da rasvetle izumiranje ove velike životinje istažujući 22 pećine u Južnoj Kini.

Naučnici su otkrili da je gigantopitekus, primat visok oko 2,5 – 3 metra i težak 350 – 400 kilograma izumro zbog opadanja populacije koje se pripisuje promenama u staništu i navikama u ishrani usled sezonskih vremenskih varijacija.

Javuz je pojasnio da najranija otkrića vezana za gigantopitekusa datiraju iz perioda oko 1910. godine, a istraživanja započeta tokom tog perioda su završena studijom objavljenom 2024. godine.

Gigantopitekus je nastao kao vrsta pre 2 miliona godina i nestao je sa lica Zemlje pre oko 200.000 godina, navodi se, između ostalog u kineskoj studiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here