wikimedia.com
Vešt diplomata: Miloš Obrenović

Bliže nam se Cveti, veliki srpski praznik, a upravo na cvetnu nedelju daleke 1815. godine Miloš Obrenović sa golorukim narodom u Takovu kod Gornjeg Milanovca krenuo je u borbu za slobodu i stvaranje moderne srpske države.

Sedam dana pre Vaskrsa, Miloš je došao u crkvu brvnaru posvećenu Svetom Đorđu sa svojom svitom, gde su se pričestili a zatim otišli u gustu hrastovu šumu i kod seoskog zapisa knez izgovara te čuvene reči “evo mene eto vas – rat Turcima” nakon čega su krenuli na veliku silu za oslobođenje svoje države jer sloboda nije imala cenu.

Miloš Obrenović iako je bio nepismen znao je da pregovara i za dvadeset godina sa jako malo žrtava uspeo je da pridobije šest nahija bez ispaljenog metka.

– Za tri meseca ratovanja i diplomatskim pregovorima koje je vodio uspeo da pridobije kamen temeljac srpske državnosti, gde se u dokumentima garantuje da je Srbija vazalna kneževina u okviru turskog carstva ali po pitanju politike apsolutno samostalna. Srbi počinju sami da prikupljaju porez i da sami sude svom narodu, a ukoliko bi došlo do obračuna Srba i Turaka odlučivale bi mešovite komisije, što bi ličili da neku današnju diplomatiju. Nakon toga donet je prvi ustav u Kneževini Srbiji u Kragujevcu 1835. godine. čime je podeljena vlast na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, time se zaokružuje priča oko srpske državnosti i onome što je Karađorđe počeo a Miloš završio, i zbog toga ih nazivamo temelj i krov srpske državnosti – rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Uredbama turskog hatišerifa Srbija je imala pravo da dobije i zastavu gde su elementi uzeti iz srednjeg veka. Grb je nastao sa čuvena četiri slova “S” koji je se nalazio na štitu u periodu 1830. godine, i gde se još nalaze kruna, plašt, maslinova grančica koja simbolizuje mir i grančica hrasta koja ima značenje temeljitosti i postojanosti.

– Nakon turskog insistiranja da se na zastavi nađu i četiri polumeseca, Miloš je izdejstvovao da to bude neko solomonsko rešenje – šestokraka zvezda. Kasnije kada je Miloš hteo da se približi Rusima, na njegovo pitanje kakva je vaša zastava oni su odgovorili bela i plava, on je rekao ajde da se ne naljute braća Rusi mi ćemo samo okrenuti boje i time smo dobili boje današnje zastave – ističe Marušić.

Na ovom mestu je Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak

Istorijski događaj kod takovskog grma kako bi sačuvao od zaborava Paja Jovanović naslikao je sliku gde se pored vojske i Miloša našao i dečak koji stoji na krstu podignutom rukom spreman tada za oslobođenje svoje zemlje.

– Kada su pitali slikara zbog čega se nalazi na fotografiji i dečak on je odgovorio – Srpski narod vazda umire ali se i iznova se rađa u borbi za svoju državnost, jer nema većeg bogatstva nego imati svoju državu, time imaš i slobodu – rekao je Marušić i dodao da je Jovanović čak dva puta dolazio u Takovo i razgovrao sa meštanima kako bi i ako nije imalo živih svedoka verodostojno ovekovičio taj događaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here