EPA/Valdrin Xhemaj

Srpski narod poznat je po mnogobrojnim narodnim pesmama i izrekama koje su nastajale za vreme viševekovnog života pod okupatorima.

Kao još još jedan vid borbe protiv neprijatelja, podizanje naroda u najstrašnijim trenucima nastala je i najpoznatija izreka “Samo sloga Srbina spasava”. Ne zna se tačno poreklo: jedno seže daleko u prošlost, a drugo 150 godina unazad za vreme srpskog romantizma.

Obe povezuje to da je nastala je iz ocila srpskog grba na kome se nalaze četiri slova S na sva četiri ugla krsta.

Po legendi, upotreba srpskog krsta počinje za vreme Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Krilatica “Samo sloga Srbina spasava” se tradicionalno povezuje sa njim. Rekao je to kako bi pozvao Srbe da proglase nacionalnu autonomiju i započnu otpor dominaciji Katoličke crkve.

Reči Svetog Save su ostale ukorenjene među Srbima, a njegov krst je prihvatilo plemstvo 100 godina posle njegove smrti.

Noviji izvori kažu da je izreka nastala u 19. veku za vreme nacionalnog romantizma, a da je autor Jovan Dragašević (1836­-1915), oficir, naučnik, utemeljivač vojne štampe u Srbiji i pesnik. U želji da se Srbija oslobodi od Turaka uključio se u težnje svoje generacije da ostvare ideale predaka.

4 KOMENTARA

  1. Изрека је смишљена у доба романтизма у 19. веку. У Средњем веку би сасвим сигурно, гласила: “Свети Сава Србе Спаљује”, јер је дотични у том виду “просвећивања народа” био најефикаснији! Он је своме тати и браћи саветовао да спале што више “бабуна” (јер тзв. “богумили” су били у Бугарској 250 година пре њега истребљени, само је остала фама о њима).

  2. Pitanje je da li je ova izreka jos aktuelna, posle uticaja i delovanja crvenih. Oni su naneli svom narodu, a samim tim, i sebi i svom potomstvu nenadoknadivu stetu. Oni se ni u kom slucaju ne mogu smatrati Srbima. I u zadnjem ratu je naivni narod bio uz njih i spasavao ih. Oni su se vesto krili iza naroda i kao; predvodili ga, stavljajuci sajkace na glavu. Ko kaze da su Titovi sledbenici bili ratni zlocinci? To bi bili samo da su se morali boriti protiv Srba i ni jedan ne bi bio u Hagu.

  3. “Kako je nastala izreka” Таква и сличне изреке неопходно настају само код народа где грађани, чим изађу из Цркве, почну да реже једни на друге .
    Српски тиквани!!!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime