EPA/Alessandro di Marco
Janik Siner

Janik Siner, 22-godišnjak iz Južnog Tirola sinoć je ostvario najveću pobedu u karijeri – pao je Novak Đoković sa 7:5, 6:7 (5-7), 7:6 (7-2).

U Pekingu je Siner pobedio Alkarasa i Medvedeva, a ovim trijumfom zaokružio je “coming of age” proces, tj. etablirao se kao legitimni kandidat za grend slem titule u 2024. Istina je da su mečevi na tri seta sasvim drugačija zverka nego na dva, ali Siner polako popravlja i svoju sposobnost da traje na visokom nivou igre i na tome da fizički padovi ne budu dugi i/ili upadljivi.

Đoković je konstatovao nekoliko puta na konferenciji za medije – Siner je jednostavno bio hrabriji u ključnim trenucima. Uz silnu priču o taktici, nekada se zaista svede na to (ukupno je u poenima bilo 109-109). Meč je podsećao na Đokovićeva dva poraza od Dominika Tima na završnim turnirima.

Đoković se u izjavi dvaput vraćao na poen na 5:5 i 15-30 u trećem setu kada je imao priliku da pritisne, ali nije, i bio je kažnjen. To jeste adekvatna ilustracija, ali ne i jedina, mnogo je bilo takvih “zamalo” situacija.

“Za dva sata nijednu stvar mi niste rekli”

U prvom setu, Novak je vodio sa 5:4 i 15-30, odlično riternirao i potom poslao bekhend slajs predugo. U narednom poenu promašio je forhend paralelu visokim spinom, udarac koji pogađa i zatvorenih očiju i koji mu je često početna faza izgradnje bitnih poena. Posle takvih propuštenih polušansi, Siner bi po pravilu zalupio vrata neodbranjivim servisom.

U ekstremno brzim uslovima važnost dinamike servis-ritern bila je dodatno izražena. Slajs servisom sa djus strane Đoković ove godine dobija mnogo lakih poena, ali ga je Siner sada odlično čitao i neretko vraćao bombe, čak i na nekim jako važnim poenima (za brejk u trećem setu, na primer).

S druge strane, Novak nikako nije uspevao da se izbori sa istim tipom servisa Sinera, ni na prvi ni na drugi servis. Jedan od retkih komentara ka svojoj loži bio je upravo posle tako izgubljenog poena: “Dva sata traje meč, jednu stvar mi niste rekli”.

Novak i dalje kontroliše svoju sudbinu

Kada se podvuče crta, nije Novak uradio mnogo toga pogrešnog: na ovakvoj podlozi i protiv tako inspirisanog rivala, jedan pogrešan ili nedovoljno odlučan pokret i – ode mast u propast. Čak i u onom gemu u prvom setu kada je pretrpeo brejk od vođstva 40-0, Novak nije mnogo ispoklanjao, jedino duplu na djusu (i možda tu možemo računati nedovoljno dubok napad i izlazak napred na 40-15), ali uglavnom je Siner grabio važne poene svojom zaslugom – posebno je impresivan bio insajd aut forhend.

– Nemam osećaj da sam ja izgubio, već da je on pobedio – opisao je to Novak.

Još vatre ima u Đokoviću – vratio se posle izgubljenog prvog seta, preživeo sve nervoznijeg sebe u drugom setu, nadoknadio brejk u trećem setu, ali u utorak uveče preko puta je imao rivala spremnog da ga više puta “ubije”.

Novak još ima šanse da ide dalje, mada je u ovim uslovima Hurkač neuporedivo teži protivnik od Cicipasa.

Đokovića pobeda od 2-0 sigurno vodi dalje, tako da još kontroliše svoju sudbinu, a može da ide dalje čak i uz poraz, ako Siner dobije Runea u poslednjem kolu. Sve kalkulacije pogledajte OVDE.

Još se igra i još se osnovano nadamo da ćemo Novaka gledati i za vikend u Torinu.

1 COMMENT

  1. Al vam je analiza, ajte jos jednom? Prvo, SIner igra najkvalitetnije od svih mladjih, drugo Nole nije vratio ni jednu forhend dijagonalu Sinerovu na njegov bekend na teren, Nole je igrao juce vrlo prosecno, bez reterna prakticno i sa bas puno gresaka, ali moglo se i ocekivati posle ispunjenog cilja sa Runeom da nece bas da grize…jeste najbolji od svih, ali ima i on prilican broj slabosti kad mu nije dan, pad koncentracije, mlati se ko budala sa publikom umesto da igra najbolje sto moze, itd itd…tipican uspesni Srbin, kome to nije dovoljno ako mu se svi ne dive (kako narod kaze dzaba ti svaleracija ako svi ne znaju :-))! Nek nam je ziv i zdrav, i nek nam masira zivce i dalje,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here