pixabay

Iako je bio jedini kandidat za mesto gradonačelnika u maloj opštini Lezina, gradiću od šest hiljada stanovnika, blizu Fozde, član stranke “Liga”, Primiano Di Mauro uspeo je da izgubi.

Naime da bi rezultati lokalnih izbora bili vazeći, bilo je neophodno da glasa najmanje 50 odsto birača, ali je u toj maloj opštini samo 49 odsto stanovništva izašlo da glasa.

Tako se pobeda koja je izgledala sigurna, budući da nije imao konkurenciju, pretvorila u bizaran i verovatno jedinstven poraz, jer nije imao protivkandidata.

Štampa koja izveštava o ovom slučaju, koji je za rubrike “verovali ili ne”, piše da su pobedili oni koji su bojkotovali izbore, to jest nisu iskoristili svoje demokratsko pravo da glasaju.

Apstinencija je bila favorizovana sa dve grupe lokalnih političara “Drugačija Lezina”, koja je bliža strankama desnog centra, i druga grupa “No Kvorum”, po političkom uverenju bliža Demokratskoj stranci.

Budući da nije izabrana lokalna vlada, gradić Lezina će biti vođen takozvanim “komesarima”.

Poraz bez protivkandidata je postao hit tema na društvenim mrežama, a mnogi ironiziraju slučaj i povezuju nedostajućih 49 glasova, koliko je bilo potrebno da se ostvari kvorum, sa činjenicom da stranka “Liga” mora da društvu vrati 49 miliona evra, novac koji im ne pripada, i ciji se tragovi na čudesan način gube.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime