EPA/Stefan Sauer

Nakon puštanja u rad svih ruskih gasovoda, tranzit gasa kroz Ukrajinu biće smanjen na minimum. Dok je ukrajinska kompanija “Naftogas” igrala političke igre, gasno-transportni sistem ove zemlje je skoro propao, smatraju eksperti.

Ruski tranzit u Evropu preko ukrajinskog sistema za transport gasa smanjio se protekle godine za više od trećinu – do 55,8 milijardi kubnih metara. To je najniži pokazatelj za poslednjih trideset godina, dok se prethodnih godina kretao oko 90 milijardi. Direktor ukrajinske kompanije „Operator GTS Ukrajine“ Sergej Makogon podsetio je da je, čak u kriznoj 2014. godini, preko Ukrajine prošlo 62 milijarde kubnih metara gasa.

Pad je zaista rekordan, pišu eksperti. Sa projektnim kapacitetom sistema za transport gasa od 146 milijardi, iskorišćenost je manja od 30 odsto.

Za sve ovo postoji nekoliko razloga. Trebalo je da bude 65 milijardi. Međutim, zbog kasnog potpisivanja sporazuma sa „Gaspromom“ u prvom kvartalu (posebno u januaru i februaru), ruski gas je  distribuiran bez ukrajinskog tranzita. Pored toga, topla zima sa karantinom smanjila je potražnju za gasom u Evropi i Aziji, spuštajući cene u prvoj polovini godine. A tranzit kroz Ukrajinu je najskuplja opcija, kažu eksperti.

Kijev izgubio u borbi za tranzit

Situacija se nije popravila ni ove godine. U februaru je tranzit smanjen za četvrtinu u odnosu na januar. Po završetku izgradnje gasovoda „Turski tok“ u Srbiji i Bugarskoj, Kijev će, prema proceni samih Ukrajinaca, gubiti još deset do dvanaest milijardi kubnih metara godišnje.

„Gasprom“ već šalje gas u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu novom rutom – „Turskim tokom“, zatim nacionalnim sistemom za transport gasa Bugarske u Srbiju, kao i u BiH.

I to je samo početak, upozorio je ruski ekspert Jurij Koroljčuk u pregledu za ukrajinsku štampu.

– Kijev je izgubio u borbi za tranzit – ističe ekspert i dodaje da će nakon pokretanja svih ruskih gasovoda, tranzit biti „mizeran“.

– Nema toliko problema sa Rumunijom, koliko sa Mađarskom i balkanskim zemljama, koje će uskoro moći da uzimaju gas iz reversnih gasovoda-interkonektora koji povezuju Centralnu i Istočnu Evropu sa “Turskim tokom” – objasnio je Koroljčuk.

Rezervni sistem

Po isteku ugovora sa „Gaspromom“, ukrajinski sistem za tranzit gasa postaće rezervni sistem sa maksimalnim tranzitom od 20 milijardi kubnih metara godišnje.

Prema mišljenju Koroljčuka, jedina opcija za povećanje tranzita je povećanje potrošnje gasa u EU sa 450 na 500 milijardi kubnih metara, što bi Ukrajini omogućio tranzit od barem 30 milijardi kubnih metara.

– Ali pitanje je da li će Rusija hteti da poveća proizvodnju ili će preferirati isporuke tečnog prirodnog gasa koje sada aktivno povećava. Odnosno, na ovaj ili onaj način, Kijev je već ispao iz igre – zaključio je analitičar.

Ruski eksperti takođe ističu da, čak i da se tranzit zadrži još neko vreme iz političkih razloga, Ukrajina kao posrednik svejedno nema budućnost jer se evropsko tržište brzo menja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime